Eerste warmteleidingen verbonden met aardwarmtenet Polanen

De eerste ondergrondse verbinding met aardwarmtenet Polanen in het Zuid-Hollandse Monster is op 8 februari gelegd. Uiteindelijk zal het warmtenet in Polanen worden aangesloten op een nog te realiseren aardwarmtebron.

Eerste+warmteleidingen+verbonden+met+aardwarmtenet+Polanen
© Warmte Netwerk Westland

De warmteleiding van bijna 500 meter is via een horizontaal gestuurde boring onder de kassen door gelegd. Daarbij wordt aan de hand van een pilotboring eerst een schacht geboord, waarna het boorgat met een zogenoemde ruimer wordt vergroot. Losgekomen grond wordt vervolgens met een vloeistof op hoge druk verwijderd. Pas daarna kan de warmteleiding worden ingetrokken. 'Het is echt precisiewerk', meldt Warmte Netwerk Westland.

Het warmtenet moet in de toekomst duurzame warmte leveren aan ongeveer 200 hectare aan kassen in Monster. Het gaat om zo'n veertig kwekers die dan via warmtecoöperatie Polanen duurzame energie gaan afnemen. Wethouder Pieter Varekamp (VVD) van de gemeente Westland laat op de dag van de boring weten dat ook gaat worden onderzocht of woningen kunnen worden aangesloten op het aardwarmtenetwerk in Polanen.

Binnen enkele jaren moet het warmtenet 20 kilometer lang zijn. De eerste paal voor de fundering van het aardwarmtegebouw van geothermieproject Polanen is eind december geslagen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer