Fruitteeltsector pleit voor redding Nederlandse appel

Een delegatie van de Nederlandse fruitteeltsector overhandigde gisteren in de Tweede Kamer de petitie 'Red de Nederlandse appel' en achtduizend handtekeningen aan landbouwwoordvoerders van verschillende politieke partijen.

Fruitteeltsector+pleit+voor+redding+Nederlandse+appel
© Dirk Hol

Onder meer de Nederlandse Fruittelers Organisatie, proeftuin Randwijk en de biologische telersvereniging Prisma vragen met de petitie aandacht voor een effectief middelenpakket om appels goed te kunnen beschermen tegen ziekten en plagen. Het ontbreken van de juiste gewasbeschermingsmiddelen zet de appelteelt volgens hen ernstig onder druk. Dit geldt zowel voor de gangbare als de biologische teelt.

Als steunbetuiging voor de petitie zijn namens de fruitteeltsector ook achtduizend handtekeningen verzameld. De petitie en handtekeningen werden aangeboden in een lege taartdoos door biologisch fruitteler Amber Elisa de Clercq van fruitbedrijf De Olmenhorst in Lisserbroek. De boodschap hierachter was dat er zonder appels in de toekomst geen taart kan worden gebakken.

De Noord-Hollandse ondernemer riep de aanwezige Tweede Kamerleden op de toetsingskaders zodanig aan te passen dat telers kunnen blijven beschikken over voldoende gewasbeschermingsmiddelen. Ook pleitte De Clercq namens de sector voor een gelijk speelveld binnen Europa, waarbij Nederlandse fruittelers onder dezelfde voorwaarden appels kunnen telen als hun collega's in andere lidstaten.


Problemen met appelbloesemkever

Aanleiding voor de petitie is onder meer de ongekende opbrengstderving die de appelbloesemkever dit jaar veroorzaakte op veel Nederlandse fruitbedrijven. Deze plaag is zowel gangbaar als biologisch nauwelijks nog goed te bestrijden, terwijl de druk enorm toeneemt.

Het middel Raptol, een natuurlijk pyrethroïde, is wel effectief tegen de kever, maar kreeg afgelopen jaar in Nederland geen vrijstelling. In tegenstelling tot veel omliggende landen waar appeltelers het wel mogen toepassen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer