Eerste berichten over appel- en perenoogst overwegend positief

De oogst van appels en peren is in de meeste provincies sinds vorige week in volle gang. Ondanks de hitte tijdens de eerste oogstdagen lopen bedrijven goed op schema. Dat meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Ook voor wat betreft de kwaliteit is het beeld overwegend positief.

Eerste+berichten+over+appel%2D+en+perenoogst+overwegend+positief
© Vidiphoto

Hoewel de warmte ongetwijfeld effect heeft gehad op de plukprestatie, is volgens verschillende marktkenners op de meeste bedrijven goed doorgewerkt. Vooral over de kwaliteit zijn ze goed te spreken. 'Als gevolg van de vele regen in de laatste weken voor de oogst ging de hardheid van de peren sterk onderuit. Dat was schrikken', meldt Bas Westmaas van CZAV op de website van de NFO. 'In het zuiden van het land daalde de hardheid gemiddeld met 1 tot 1,3 kilo per vierkante centimeter.'

In de afgelopen weken is die daling gestabiliseerd, constateert Westmaas. 'Bij ingekoelde peren zit de hardheid nu tegen de 6 kilo per vierkante centimeter aan.' Volgens de adviseur van CZAV houden de peren zich ondanks de hitte goed. Ook in het noorden en midden van het land wordt positief gesproken over de kwaliteit. Zo laat Arie van Horssen van Alliance weten dat de smaak en kwaliteit in het midden van het land goed zijn.


In een enkel geval is de kwaliteit minder. Volgens Westmaas gaat het daarbij bijvoorbeeld om peren van het ras Beurré Alexander Lucas die op sommige plekken wat te dun hangen. Siep Fennema van Agrifirm weet dat er in Noord-Holland enkele percelen zijn waar geen water kan worden gegeven. 'Daar beginnen de peren wat te tinten.' Ook ziet hij dat peren beginnen te vallen op percelen waar ze niet zijn vastgespoten.


Voorpluk van Elstar

In Flevoland zijn fruittelers behalve met de perenoogst ook druk met de oogst van appels. 'Een deel van de telers heeft gekozen voor een voorpluk van het ras Elstar voor de perenoogst. Anderen splitsen de groep op en plukken de Elstar nu tussendoor', laat Fennema weten in het bericht op de website van de fruittelersorganisatie.

Ook over de kwaliteit van de appels valt weinig te klagen. 'De kleuring is best redelijk. Ook het aantal appels met zonnebrand valt in het midden van het land mee', schetst Fennema. In het zuiden van het land worden iets meer appels met zonnebrand gezien. Toch is de kwaliteit over het algemeen goed te noemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer