Duitse appeloogst lager door ongunstige weersomstandigheden

Fruittelers in Duitsland oogsten dit jaar naar verwachting 17 procent minder appels. Dat blijkt uit een deze week gepubliceerde prognose van het Duitse statistiekbureau Destatis. Ongunstige weersomstandigheden zijn de voornaamste reden voor de oogstdaling.

Duitse+appeloogst+lager+door+ongunstige+weersomstandigheden
© VidiPhoto

Statistici in Duitsland rekenen met een appeloogst van 889.000 ton. Vorig jaar was dat nog 1,07 miljoen ton. De oogst van dit jaar ligt daarmee 9,4 procent onder het tienjarig gemiddelde. De totale oppervlakte van de teelt bedraagt naar verluidt 33.000 hectare, met als belangrijkste teeltgebieden Baden-Wüttemberg, Nedersaksen en Saksen. Bijna 70 procent van alle appels komt uit die regio's.

De kleinere oogst is vooral een gevolg van ongunstige weersomstandigheden, verklaren de statistici. Het natte, koude voorjaar had een negatieve invloed op de bestuiving en leidde soms tot vorstschade. De hitte en droogte in de vroege zomerperiode zorgden daarnaast voor zonnebrand en droogtestress. De grote hoeveelheid neerslag in de periode daarna vergrootte het risico op ziekten en schade.


De opbrengstprognose voor Duitsland zijn niet verrassend. Begin augustus, tijdens het Prognosfruit-congres in het Italiaanse Trentino, werd al bekend dat de uitdagende weersomstandigheden in heel Europa voor kleinere oogsten zorgen. De Europese appeloogst komt hierdoor waarschijnlijk 3 procent lager uit, op 11,4 miljoen ton. Dat is onder het gemiddelde van de afgelopen tien jaar.

Cijfers van GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie wijzen voor Nederland op een appeloogst van 207 miljoen kilo. Dat is 12 procent lager dan een jaar eerder. Niet alleen slechte weersomstandigheden leidden in Nederland tot problemen, ook schade van de appelbloesemkever is een grote uitdaging. Hierdoor is een deel van de bloemen niet uitgegroeid tot vruchten.


De opbrengst van Elstar loopt in Europa het hardst terug, met 21 procent naar 269.000 ton. Dit heeft deels te maken met de lagere oogst in Nederland. Elstar is met een aandeel van 40 procent verreweg het meest geteelde appelras in Nederland. Dit jaar wordt gerekend op een oogst van 82 miljoen kilo, wat 8 procent minder is dan een jaar eerder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer