Schurftresistente appel Pia41 officieel erkend als nieuw ras

De schurftresistente appel Pia41 heeft Europese rasbescherming gekregen en is daarmee officieel erkend als nieuw ras. De appel staat al in verschillende proefaanplanten in Nederland, België, Duitsland en Italië. Komende winter worden op diverse plaatsen bomen met het ras op praktijkpercelen geplant.

Schurftresistente+appel+Pia41+officieel+erkend+als+nieuw+ras
© Marcel Berendsen

Het groengele appelras is ontwikkeld door het Julius Kühn Instituut in Duitsland en is een nakomeling van Honeycrisp en Nicoter. Pia41 is een middellate herfstappel die begin oktober oogstrijp is. 'Het ideale oogstmoment valt iets later dan die van de rassen Elstar en Gala, maar eerder dan die van Braeburn', schrijft de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) op de website.

Omdat de resultaten van een kasexperiment nog niet vaststonden toen de aanvraag voor het kwekersrecht werd ingediend, werd het appelras in eerste instantie niet als schurftresistent erkend. 'Resultaten tonen inmiddels aan dat het ras na kunstmatige infectie met appelschurft vrij is gebleken van aantasting', stelt de NFO. Die bescherming heeft Pia41 te danken aan Honeycrisp in de stamboom.

Het nieuw erkende appelras wordt in Nederland en België sinds ongeveer een jaar verkocht door Roelofs Boomkwekerij in het Flevolandse Zeewolde. De Europese licentie voor productie en verkoop is in handen van Herbert Knuppen van Neue Obstsorten und Beratung.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer