'Bacteriën nemen elkaars antibioticaresistentie over'

Verschillende bacteriesoorten in elkaars omgeving kunnen genetisch materiaal delen, waardoor ze elkaars resistentie tegen breedspectrum antibiotica kunnen overnemen. Dat ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Nottingham in samenwerking met Chinese collega's.

%27Bacteri%C3%ABn+nemen+elkaars+antibioticaresistentie+over%27
© Johan Wissink

De wetenschappers onderzochten op vijf pluimveebedrijven de aanwezigheid van Escherichia coli (E.coli) en Salmonella enterica, die beide een hoge mate van resistentie tegen geneesmiddelen vertonen, op tien Chinese pluimveebedrijven en vier slachthuizen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat wanneer E. coli en Salmonella enterica naast elkaar voorkomen in de darmen van kippen, deze een groter aandeel antibioticaresistent gerelateerd materiaal bevatten dan wanneer die soorten afzonderlijk voorkomen.


Genetisch materiaal

Tania Dottorini van de Universiteit van Nottingham, de hoofdonderzoeker van het onderzoek: 'Deze bacteriesoorten kunnen genetisch materiaal delen, zowel binnen als mogelijk tussen soorten, een manier waarop resistentie wordt verspreid.'

Volgens Dottorini is dat de reden dat deze bacteriën in dezelfde omgeving, en dus in dezelfde gastheer, zich kunnen aanpassen en hun genoom kunnen delen. Dit onderzoek, dat volgens haar nog nooit op een dergelijk grote schaal heeft plaatsgevonden, geeft volgens de onderzoeker nieuwe inzichten in een gerichte resistentieaanpak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer