Zelf registreren van importmelding paarden niet meer mogelijk

Importmeldingen van paarden moeten sinds 1 januari 2024 worden gedaan via een instantie die een Nederlands paardenpaspoort uitgeeft (ppi). Het zelf registreren van een importmelding met paspoortgegevens via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is niet meer mogelijk.

Zelf+registreren+van+importmelding+paarden+niet+meer+mogelijk
© Nieuwe Oogst

De paardenpaspoort uitgevende instantie controleert het paspoort en zorgt voor de eerste registratie (importmelding) van het dier in de I&R. De instantie mag hiervoor een kostendekkend bedrag vragen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de ppi’s zijn vanaf 1 januari 2024 de enige juridische entiteiten die bevoegd zijn om importmeldingen te registreren.

De importmelding in I&R bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland hoeft alleen gedaan te worden wanneer paarden vanuit het buitenland langer dan dertig dagen op eenzelfde plek in Nederland verblijven. De eigenaar van het paard is verantwoordelijk dat deze in Nederland wordt geregistreerd.

Nederlandse paarden die ooit met een exportmelding uit de Nederlandse database zijn gehaald en later terugkeren naar Nederland om opnieuw te vestigen en langer dan dertig dagen op een plek verblijven, moeten ook met een importmelding in de Nederlandse database geregistreerd worden.


Europese regelgeving

De wijziging is onderdeel van Europese regelgeving. Die schrijft voor dat de eerste registratie van paardachtigen door de bevoegde autoriteit in de I&R moeten worden gecontroleerd en geregistreerd. Een importmelding met paspoortgegevens van buitenlandse paardachtigen is zo’n eerste registratie. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft de ppi gemachtigd dit voor hen te doen.

Het was sinds medio 2021 tijdelijk toegestaan om als paardenhouder zelf de eerste registratie in de I&R te doen. Dit om zoveel mogelijk paardachtigen in Nederland met een buitenlands paspoort in de database te krijgen. Deze tijdelijke mogelijkheid is nu beëindigd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer