Tijdelijke subsidie voor wolfwerende maatregelen in Hattem en Heerde

Schapen- en geitenhouders in de gemeenten Hattem en Heerde kunnen tot donderdag 11 januari subsidie aanvragen bij provincie Gelderland voor activiteiten die zijn gericht op het bestrijden van de wolf. De reden dat nu ook voor deze gemeenten de calamiteitenregeling geldt, is dat hier binnen een week vier aanvallen door waarschijnlijk een wolf plaatsvonden.

Tijdelijke+subsidie+voor+wolfwerende+maatregelen+in+Hattem+en+Heerde
© Twan Wiermans

Op 24 december kwamen er twee meldingen binnen over een aanval van een wolf op een groep schapen in Veessen, in de gemeente Heerde. Op 25 december werd een schaap in de naastgelegen gemeente Hattem aangevallen, gevolgd door een vierde aanval op een schaap in Vorchten, gemeente Heerde, op 28 december.

Voorlopig blijven de gemeenten Heerde en Hattem buiten het aangewezen wolvengebied op de Veluwe. Om deze reden kunnen dierhouders hier niet routinematig profiteren van de subsidieregeling voor wolfwerende maatregelen. Tot 11 januari kunnen schapen- en geitenhouders in de gemeenten Heerde en Hattem subsidie aanvragen om het vee te beschermen. De aanvraag moet binnen twee weken na de aanval worden gedaan. De subsidie geldt ongeveer een jaar.


Buren en Tiel

Eerder deze maand kwam er ook al een calamiteitenregeling voor de gemeenten Buren en Tiel na verschillende aanvallen van een wolf.


De calamiteitenregeling wordt gebruikt wanneer een wolf niet gelijk doortrekt of een leefgebied nog niet is aangewezen als wolvengebied. De regeling helpt schapen- en geitenhouders bij de financiering van beschermende maatregelen. Provincie Gelderland dringt erop aan dat alle veehouders passende maatregelen nemen, zoals wolfwerende rasters of vee 's nachts op stal zetten.


Tijdelijke noodset

'Hoewel op dit moment niet met zekerheid is te zeggen dat de schade aan dieren is veroorzaakt door een wolf, is tegelijkertijd ook sprake van een situatie waarin dat niet is uit te sluiten', schrijft provincie Gelderland. Omdat de wolf vermoedelijk actief is in de gemeenten Buren en Tiel, kunnen veehouders de provincie ook vragen om een tijdelijke noodset.

Sinds 2019 leven er wolven in Gelderland. Tot nu toe zijn alleen de Noord-, Midden- en Zuidwest-Veluwe aangewezen als leefgebied. Sinds 2020 krijgen veehouders in deze regio's subsidie voor preventieve maatregelen omdat wolven kunnen zwerven buiten hun leefgebieden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer