Natuurorganisaties ontsteld over wolvenvoorstel Europa, LTO positief

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft woedend gereageerd op het voorstel van de Europese Commissie om de beschermde status van de wolf een niveau terug te schroeven. LTO Nederland is een stuk positiever over het plan.

Natuurorganisaties+ontsteld+over+wolvenvoorstel+Europa%2C+LTO+positief
© Stockfoto

LTO is tevreden dat het voorstel van de Europese Commissie ruimte biedt voor preventie van wolvenschade. Dit moet worden beoordeeld op effectiviteit, onbedoelde bijeffecten en betaalbaarheid.

Hierbij bepleit de belangenbehartiger duidelijke keuzes vanuit de overheid om gebieden aan te wijzen waar wel of geen ruimte is voor de wolf. 'Daarbij moet rekening worden gehouden met de impact van wolven op veehouders en landbouwhuisdieren, bewoners van het buitengebied en recreanten, maar ook op natuurbegrazers en andere wilde dieren.'


Het WNF stelt dat 'alle wetenschappelijke onderbouwing mist bij het besluit'. De natuurorganisatie vindt het voorstel roekeloos en totaal onverantwoord en roept de lidstaten op het besluit te blokkeren. Het WNF vindt dat de Europese Commissie lidstaten moet helpen leren leven met wilde dieren in plaats van angst aan te wakkeren. Dit stelt de organisatie in een brief, gesteund door onder andere Greenpeace en de Dierenbescherming, aan de Europese Commissie.


Drenthe tevreden

Provincie Drenthe is blij dat haar afgegeven signalen over de problemen met de wolf worden gehoord. Verantwoordelijke gedeputeerde Egbert van Dijk (BBB) hoopt dat het voorstel een proces in gang zet waarbij een 'wolfvrije regio tot de mogelijkheden gaat behoren'. In Drenthe zijn nu twee wolvenroedels met in totaal achttien dieren.

Ook SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen vindt het goed nieuws dat veehouders de kans kunnen krijgen om de wolf te beheren. In het voorstel van de Europese Commissie wordt de status van de wolf van strikt beschermd verandert in minder zwaar beschermd. Tot nu toe mag de beschermde wolf niet worden verstoord, verjaagd of gedood.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer