Van der Wal: 'Ga behoedzaam om met stikstofaanpak'

De nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer zorgt ervoor dat onderdelen van de stikstofaanpak weer ter discussie worden gesteld. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) beweegt mee met een NSC-voorstel maar gaf tevens een waarschuwing af.

Van+der+Wal%3A+%27Ga+behoedzaam+om+met+stikstofaanpak%27
© Dirk Hol

Donderdagavond brengt NSC een motie in stemming die voorstelt om de rekenkundige ondergrens in het Aerius-model te verhogen naar 1 mol per hectare. Hierdoor zou de vergunningverlening voor kleine uitstoters en de legalisatie van de PAS-melders op gang kunnen komen. Ook PVV en BBB, altijd al kritisch op de stikstofaanpak, bepleiten verdere versoepelingen.


De motie van NSC kan dankzij mede-indieners PVV en BBB waarschijnlijk rekenen op voldoende steun, maar eerdere pogingen om de ondergrens voor stikstofemissies te verhogen liepen stuk op juridische bezwaren. ‘Daar hebben we hier allemaal leergeld voor betaald’, hield mede-voorstander Pieter Grinwis (CU) zijn NSC-collega en indiener van de motie Harm Holman voor.

Stikstofminister Van der Wal waarschuwde de nieuwe Tweede Kamer, en daarmee ook het volgende kabinet, voor te grote aanpassingen aan de stikstofaanpak. ‘De hele aanpak zoals die nu staat, vraagt van Kamer en Kabinet om behoedzaam opereren en om draagvlak, zodat we geloofwaardig invulling blijven geven aan onze juridische verplichtingen. Dat is de enige mogelijkheid om recht te doen aan natuur en bedrijven waar intrekkingsverzoeken dreigen.’


Oordeel Raad van State

Ondanks dit voorbehoud gaf Van der Wal de motie van NSC oordeel Kamer en raadde ze het voorstel niet af. Haar ministerie onderzoekt momenteel ook de mogelijkheid voor de invoering van een rekenkundige drempelwaarde voor stikstofdeposities. Ze deed de toezegging met een stappenplan te komen waarbij ook de provincies inspraak krijgen. Tevens zal ze de Raad van State vragen om een spoedig oordeel te vellen over een ondergrens van 1 mol per hectare.

Sommige partijen vroegen de minister naar de stikstofopbrengsten uit de Lbv- en Lbv-plus opkoopregelingen, waarvoor zich nu zo’n 1240 bedrijven hebben gemeld. Van der Wal wil en kan nog geen cijfers noemen.


Effect opkoopregelingen

‘Het is nog afwachten wat het effect van de opkoopregelingen zal zijn. Dat is onder meer afhankelijk onder hoeveel van de overeenkomsten daadwerkelijk een handtekening wordt gezet. Zorgvuldigheid bij het behandelen van de aanvragen is belangrijker dan aantallen. Er is in ieder geval interesse in de opkoopregelingen’, aldus de bewindsvrouw.

Het debat over het landbouw- en natuurbeleid is inmiddels afgelopen. Vanavond laat wordt er over ingediende moties gestemd. Vanaf vrijdag is het kerstreces in de Tweede Kamer.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer