Suikergehalte duikelt naar beneden

Het suikergehalte van bieten neemt af. Het landelijke percentage noteerde in de campagneweek van 10 tot en met 16 december 15,8 procent. Daarmee zit het suikergehalte voor het eerst sinds begin november weer onder de 16 procent. Dat blijkt uit cijfers van Cosun Beet Company. Verder meldt het concern dat nog 10 procent van het landelijke bietenareaal moet worden gerooid.

Suikergehalte+duikelt+naar+beneden
© Job Hiddink

Vooral in de teeltgebieden Zuid-Holland vast en Limburg Zuid vallen de suikergehaltes in de lopende bietencampagne tegen. Daar komt het percentage niet verder dan 15 procent. Ook in Liemers/Oude IJssel (15,2 procent) en in Zuidelijk Flevoland (15,3 procent) bevatten de bieten weinig suiker.

De beste cijfers zijn voor noordelijke teeltgebieden. Vooral Groningse telers op zand en veen zullen met een suikergehalte van 16,5 procent tevreden zijn. Iets zuidelijker op zand en veen in Drenthe bevatten de bieten gemiddeld 16,4 procent suiker. In de rest van de teeltgebieden in Nederland hebben de bieten een suikergehalte tussen 15,5 en 16 procent.


Tarrapercentage loopt op

Vanwege de aanhoudende nattigheid op het land loopt het tarrapercentage iedere week op. In de campagneweek van 10 tot en met 16 december noteerde het landelijke tarrapercentage 13,9 procent. Uitschieters zijn voor de kleigebieden. In het teeltgebied Bommelerwaard/Betuwe bedroeg het tarrapercentage afgelopen week maar liefst 19 procent. Ook in Zuidelijk Flevoland (18,1 procent), Oostelijk Flevoland (17,5 procent) en op de klei in Friesland (17,5 procent) zijn de omstandigheden zwaar.


In de zandgebieden zoals in Midden-Limburg/De Peel (9,1 procent tarra) en in De Kempen (9,9 procent tarra) gaat het rooien nog relatief makkelijk. Het landelijk tarrapercentage noteert tot dusver deze campagne 11,4 procent.

Naast de zakkende suikerpercentages daalt de winbaarheidsindex. Deze waarde kwam een aantal weken boven 90 uit, maar daalde de afgelopen campagne week naar 89,9. De landelijke winbaarheidsindex staat na dertien campagneweken op 89,8.


Nog 10 procent te rooien

Verder meldt Cosun Beet Company dat landelijk nog 10 procent van het bietenareaal moet worden gerooid. Volgens het concern moet op de noordelijke zand- en dalgronden nog het meeste gebeuren. Door grote inspanning van telers en loonwerkers is er afgelopen week veel de grond uit gegaan, maar nu vertraagt neerslag de oogst opnieuw.

De bietencampagne duurt nog ongeveer zes weken tot circa 31 januari, verwacht Cosun. Voor de nog te rooien bieten adviseert het concern de bieten zoveel mogelijk in een langgerekte hoop te storten. Daardoor ontstaat maximale ventilatie en dat kan het oplopen van de temperatuur in de hoop beperken.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
  • Donderdag
    18° / 8°
    5 %
Meer weer