Lichte vorstschade bij suikerbieten in het noorden

Cosun Beet Company meldt dat landelijk nog ongeveer een derde deel van de suikerbieten in de grond zit. Verder zijn er door de vorst vooral in Noord-Nederland percelen met lichte aantasting.

Lichte+vorstschade+bij+suikerbieten+in+het+noorden
© Job Hiddink

In de vorige update gaf Cosun aan dat eind november nog 41 procent van het areaal bieten moest worden gerooid. Door de slechte oogstomstandigheden zijn telers na die tijd niet veel verder gekomen. Toch is afgelopen week 10 procent van het areaal gerooid. 30 procent van de suikerbieten zit nu dus nog in de grond.

Een groot deel van Nederland kreeg te maken met licht tot matige vorst. Daarbij zakte de temperatuur tot -5 graden in Friesland en in Noord-Groningen plaatselijk tot zelfs -10 graden. Logischerwijs zijn er daarom vooral in het noorden percelen te vinden met lichte vorstaantasting. Toch verwacht Cosun dat de schade beperkt blijft en dat de vorst eruit trekt, waarna de bieten kunnen worden gerooid.


Daarnaast meldt het bietenconcern dat ook de vorstschade in de bietenhoop tot op heden beperkt lijkt. De hopen zijn volgens Cosun over het algemeen tijdig en goed afgedekt. Van enkele bietenhopen die niet goed zijn afgedekt, worden de door vorst beschadigde bieten eerst verwijderd voor verlading.

Momenteel is er in alle gebieden voldoende veldvoorraad om suikerbieten te verladen en de fabrieken in het Groningse Vierverlaten en Noord-Brabantse Dinteloord op volle capaciteit te laten draaien. Tot slot wijst Cosun erop dat donderdag 14 december het ledenportaal opengaat voor het contracteren en bestellen van bietenzaad. Verder starten komende week de eerste teeltvergaderingen.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer