'En toen was er licht in de duisternis'

Wat een getob is het nog bij een aantal collega's om de aardappelen eruit te krijgen. Zoals in 1974, met ook een zeer natte herfst. Ik was acht jaar en weet het nog goed. Bij ons waren ze vlak voor Kerstmis op 22 december gerooid.

%27En+toen+was+er+licht+in+de+duisternis%27
© Dirk Hol

Dat jaar werden zelfs dienstplichtige militairen ingezet. Trekkers en rooiers hadden weinig capaciteit, maar waren ook niet lomp zwaar. En dan 1998, met hele regio's verzopen gewassen. Toen het half november flink ging vriezen, viel er niks meer te rooien. Crisissen en moeilijke situaties zijn van alle tijden.

Soms ontstaan mooie initiatieven vanuit lastige momenten. Dat was met de coronakerst van 2020 vlak voor Nieuwjaar het geval. We organiseerden een Verlichte Route bij Terheijden met een blikvanger van jewelste, molen De Arend bij de mooiste ijsbaan van Nederland. Het was een vrij spontaan idee om een traject langs verlichte objecten te organiseren. Boerderijen, huizen, bomen, trekkers, alles vol lampjes of in het licht gezet. Licht in de duisternis bij wijze van troost en hoop. Het land zat in lockdown en er was helemaal niks te doen. Maar lichtjes mocht je wel gaan bekijken, veilig vanuit de eigen auto.

Rond Kerstmis vieren we met de geboorte van Christus 'Het Licht'. Een Christelijk feest vanuit een heidense traditie, dat de dagen weer langer worden en het licht gewonnen heeft. Dus besloten we een vergunningsvrije 'illegale' route te houden voor boer en burger, voor verbinding en verbroedering. Je moet als gemeente snappen dat je bevolking niet in een soort gevangenis mag belanden, ondanks alle lockdowns.

Het lokaal samenwerken met zo veel mogelijk mensen is de sleutel tot elke succesvolle samenleving

Piet Hermus, akkerbouwer in Zevenbergschen Hoek

Door enthousiasme, was er gedurende 3 dagen 10 kilometer file in de polder. We haalden er Omroep Brabant, NOS en Radio 1 mee. Het jaar erop volgde een nieuwe route bij Hooge en Lage Zwaluwe en in 2022 bij Made, Drimmelen en Den Hout, langere routes met weer files. Dit jaar is deze route 27, 28 en 29 december bij Terheijden, Den Hout en Teteringen. U bent van harte welkom.

Met de IZI Travel audiotour geven we tijdens het rijden van de route informatie over wat burgers en boeren langs het traject doen en geven we uitleg bij toeristische highlights. Het lokaal samenwerken met zo veel mogelijk mensen is de sleutel tot elke succesvolle samenleving. Dit inspireerde ons, zodat we vanuit deze Verlichte Route ook andere regionale wandel- en fietsroutes voor Boeren Inzicht gemaakt hebben met 28 aangesloten boerderijen, die je het hele jaar interactief kunt bezoeken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer