'Het vaandel hoog! De rijen hecht gesloten!'

Achter vlaggen aanlopen met liederen en kreten is van alle tijden. Met vlaggen en logo's heb ikzelf weinig, aan mijn eigen identiteit heb ik genoeg. Marketing en propaganda voor eenvoudige oplossingen met makkelijk aanwijsbare vijanden voor ingewikkelde zaken. Instant succes, nu overwinning, nu deadline, nu dit, nu dat.

%27Het+vaandel+hoog%21+De+rijen+hecht+gesloten%21%27
© Dirk Hol

De streek hier werd november 1944 na strijd en verwoesting bevrijd door Poolse soldaten. Die waren in 1939 gevlucht, toen hun land overrompeld werd door de twee tirannieke regimes uit die tijd; de nazi's en communisten. Dat was na een tijd met volop eenvormige vlaggen van verschillende groepen en een Kristallnacht. En opnieuw is er oorlog, in Oekraïne, Gaza en op andere plekken.

Met massaal vlagvertoon worden vlaggen ge- en misbruikt bij demonstraties, vaak gepaard met hetzelfde soort uniforme kleren en opjutkreten. Ik heb een hekel aan te veel van dezelfde logo's, vlaggen van Extinction Rebellion, FDF, Palestina, FvD, IS, PvdD, Shell, Greenpeace, hamer en sikkel, swastika, omgekeerde vlaggen, leeuwen, adelaars, kruisen, sterren, halve manen, enzovoort. Wij-zij. Je bent voor of tegen, duimpje omhoog of omlaag, een swipe naar links of naar rechts.

Naast vlaggen zijn er woorden om zichzelf te verheerlijken of de ander weg te zetten, soms zelfs te ontmensen. Om een nieuwe grote leider te verwelkomen of om een ketter weg te zuiveren. Het gebruik van eufemismen, termen, Orwelliaanse Newspeak die verergeren of verdoezelen. Woorden als kakkerlak, strijder, rebel, koelak, gewasbeschermingsmiddel, kameraad, klassenvijand, veeindustrie, megastal, landbouwgif, vrijheidsstrijder, Endlösung. Woorden als 'oplosmiddel'.

We hebben belangrijk werk te doen, een rechtstaat die verbeterd en gereviseerd dient te worden; 22 november is die kans

Piet Hermus, akkerbouwer in Zevenbergschen Hoek

Het is te banaal. Het extreme kwaad krijg alleen kans als de gewone mensen die deugen het extremisme links en rechts stilzwijgend laten betijen. Weerspreek de leugen. De harde waarheid is als een kiezel in een schoen. Ik begrijp boosheid bij sommigen, maar als dat zo is, kijk in de spiegel of je 'extremist' bent.

In andere landen huist en woedt nog steeds het echte kwaad, wat ook bij ons zijn tentakels uitgooit om onze levens te ontwrichten. Velen van ons trappen daarin en laten zich onnozel misbruiken als nuttige idioten in de complottheorieën zowel op links als op rechts. Zwem niet in die fuik, denk zelf na. We hebben belangrijk werk te doen, een rechtstaat die verbeterd en gereviseerd dient te worden. 22 november is die kans. Vaak is activisme een vorm van egoïsme en verward narcisme.

Het vaandel hoog? Die Fahne Hoch? Liever niet!

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer