'Liever snelle krimp, dan noodtoestand op de mestmarkt'

Nu de verkiezingen voorbij zijn, worden de eerste stappen gezet om te komen tot een nieuw kabinet. Grootste punt van zorg is de stabiliteit, capaciteit en betrouwbaarheid van de PVV.

%27Liever+snelle+krimp%2C+dan+noodtoestand+op+de+mestmarkt%27
© Dirk Hol

Van verschillende kanten hoor ik dat ook Wilders zelf is geschrokken van de 37 zetels waarmee ze de grootste zijn geworden. Dat verplicht hem tot regeringsdeelname, iets wat niet de wens van Wilders zou zijn. Hij gaat veel liever vanuit de Kamer kritiek leveren en anderen de maat nemen.

De PVV heeft ook nooit geïnvesteerd in bestuurscapaciteit. Ze hebben geen pool van gekwalificeerde bestuurders. Als de PVV ministers en staatssecretarissen gaat leveren, moeten we vrezen voor LPF-achtige toestanden met ongeleide projectielen en avonturiers als minister.

Wat kunnen wij boeren verwachten van de PVV? Ze ontkennen het stikstofprobleem. Dat lijkt gunstig, maar is al lang niet meer de grootste bedreiging. Dat is op dit moment het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en de afschaffing van derogatie.

Als de PVV ministers en staatssecretarissen gaat leveren, moeten we vrezen voor LPF-achtige toestanden

Bennie Stevelink, melkveehouder in Deurningen

NSC van Omtzigt wil een snelle krimp van 10 procent van de melkveestapel en 25 procent van de varkens. Dat lijkt mij een goed plan. Zonder snelle krimp van de veestapel ontstaat de komende jaren een noodtoestand op de mestmarkt, met koude sanering tot gevolg.

Wel vraag ik mij af of NSC rekening heeft gehouden met de enorme grondclaim in het NPLG. Als die grondclaim uitvoering krijgt, is een inkrimping van 10 procent van de melkveestapel bij lange na niet genoeg. Bij ons in Twente is zelfs een krimp van 50 procent niet genoeg om de mestmarkt in evenwicht te krijgen.

Terug naar de PVV. Ze hebben een harde kern van dieractivisten en stemmen vaak met de Partij voor de Dieren mee. Verder is Wilders anti-Europa en pro-Poetin. Europa is voor ons boeren juist van levensbelang en Poetin die Europa probeert te destabiliseren, is juist niet in ons belang.

Mijn overtuiging is dat het belang van de boeren veel meer gediend is met NSC dan met de PVV. NSC heeft wél een pool van goede bestuurders, ziet het belang van Europa en is voor steun aan Oekraïne om Poetin op afstand te houden. Ze willen een crisis in de mestafzet voorkomen door een snelle, gepaste inkrimping van de veestapel.

Wat nog een vraagteken is, is wat NSC wil met de enorme grondclaim in het NPLG. Kunnen zij dit stoppen om ruimte te houden voor een landbouw van enige betekenis?

Met uitzondering van het dieractivisme staat de BBB voor mijn gevoel dichter bij de PVV dan bij NSC. De VVD is, zoals al duidelijk is geworden, vooral bezig met het eigen partijbelang.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer