'Farmers Defence Force van de regen in de drup'

Vanaf de oprichting had Farmers Defence Force (FDF) een relatie met Forum voor Democratie (FvD). Tijdens de eerste grote demonstratie die door FDF zelf was georganiseerd op 15 oktober 2019, mochten alleen Thierry Baudet (FvD) en Geert Wilders (PVV) spreken.

%27Farmers+Defence+Force+van+de+regen+in+de+drup%27
© Dirk Hol

Jan Cees Vogelaar was in die tijd achter de schermen een leidend figuur bij FDF en tegelijk betrokken bij FvD. FDF werd gesponsord door Blue Tiger van Tom Zwitser die weer in contact staat met Baudet.

Bij iedere volgende demonstratie kwamen er minder boeren, want lang niet iedereen voelde zich thuis bij FvD. Het wegblijven van boeren nam toe toen FvD de partij werd van het corona-activisme en complotdenkers. Het stortte helemaal in toen de partij zich manifesteerde als de spreekbuis van de Russische president Vladimir Poetin.

Bij de laatste demonstratie, georganiseerd door FDF, waren nog maar een paar honderd mensen. Het grootste deel kwam van buiten de landbouw, met corona-activisten, complotdenkers, fakkeldragers en 'Poetin-lovers'. Op een handjevol boeren na wil niemand daarbij horen. Wilde FDF de laatste boeren niet verliezen, dan moest ze een andere politieke relatie zoeken. Deze werd gevonden bij Belang van Nederland (BVNL) van Wybren van Haga.

FDF is noodgedwongen een relatie aangegaan met Van Haga, wetende dat ze daar wordt gebruikt voor zijn eigen zetel

Bennie Stevelink, melkveehouder in Deurningen

Sieta van Keimpema komt op plaats 3 op de kieslijst, achter Henk Krol die al eerder werd binnengehaald. Van Haga staat bekend als een rasopportunist. Iemand die alles doet voor het eigenbelang. Op dit moment staat hij in de peilingen op nul zetels.

Van Haga heeft Henk Krol niet binnengehaald omdat hij iets om ouderen geeft, maar omdat hij hoopt dat Krol vanuit zijn achterban nog wat stemmen meebrengt, net voldoende om Van Haga zijn zetel te laten behouden. Voor Van Keimpema geldt hetzelfde. Ook zij is niet binnengehaald omdat Van Haga iets om boeren geeft, maar omdat hij hoopt dat ook zij nog wat stemmen meebrengt om zijn zetel te behouden.

Dit bracht mij tot de vraag wat er gebeurt als BVNL net voldoende stemmen haalt voor één zetel, maar dat het gaat om voorkeursstemmen voor Krol of Van Keimpema. Laat Van Haga die ene zetel dan aan Krol of Van Keimpema en gaat hij zelf de Kamer uit, of breekt dan binnen BVNL de pleuris uit?

Aansluiten bij BBB was veel logischer geweest, maar ik vermoed dat Van Keimpema daar niet welkom is vanwege haar besmette reputatie. Nu een toekomst met het psychotische FvD niet meer mogelijk is en de deur bij BBB dicht zit, is FDF noodgedwongen een relatie aangegaan met de opportunistische sjacheraar Van Haga, wetende dat ze daar wordt gebruikt voor zijn eigen zetel.


Vogelaar niet gesponsord

Door een redactionele wijziging in deze column is eerder onterecht de suggestie gewekt dat Jan Cees Vogelaar werd of wordt gesponsord door Blue Tiger. Dat is niet het geval. De opmerking over sponsoring geldt alleen voor FDF.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer