Puttense schapenhouders krijgen subsidie voor weren wolf

Schapen- en geitenhouders in het Veluwse Putten kunnen tijdelijk subsidie krijgen voor het nemen van wolfwerende maatregelen om hun kudde te beschermen. Provincie Gelderland heeft die maatregel genomen omdat schapen in Putten deze week zijn aangevallen door vermoedelijk een wolf.

Puttense+schapenhouders+krijgen+subsidie+voor+weren+wolf
© Ruben Meijerink

De tijdelijke regeling voor veehouders in het Gelderse Nijkerk, die al was ingesteld, is verlengd. Gelderland wees enkele jaren geleden als eerste provincie gebieden aan waar de wolf zich had gevestigd of kon opduiken. Veehouders in die gebieden konden aanspraak maken op subsidies om schade te voorkomen.

Buiten de aangewezen gebieden geldt de subsidieregeling niet. Maar als een wolf kennelijk wat langer in een bepaald gebied verblijft, breidt Gelderland de subsidieregeling tegenwoordig tijdelijk even uit.


Aanvallen

Volgens BIJ12, het bureau dat de wolvenzaken voor provincies regelt, zijn er in Nijkerk vorige week twee aanvallen van vermoedelijk wolven geweest. Putten ligt naast Nijkerk. Daar was op 15 november een aanval. Of in alle gevallen een wolf actief is geweest, blijkt pas nadat DNA-onderzoek is gedaan. De uitkomst van dergelijk onderzoek duurt meestal een paar maanden.

Veehouders in het gebied die subsidie willen hebben voor het nemen van wolfwerende maatregelen, moeten dat binnen twee weken na de laatste aanval aanvragen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer