Zeeuwse subsidie voor opslag zoetwater

Een flinke subsidie van de provincie Zeeland in de vorm van cofinanciering van twee projecten voor zoetwateropslag. De provincie ziet heil in kreekruginfiltratie op Schouwen-Duiveland en bassins die landschappelijk zijn ingepast op Noord-Beveland.

Zeeuwse+subsidie+voor+opslag+zoetwater
© Provincie Zeeland

In het kader van Interreg Vlaanderen-Nederland werkt de provincie Zeeland samen met negen partners uit Vlaanderen en Zeeland aan het project Aquatuur. Het doel is het vergroten van de zoetwaterbeschikbaarheid op basis van natuurgebaseerde groenblauwe oplossingen.

In Schouwen-Duiveland start binnenkort de driejarige praktijkproef kreekruginfiltratie Noordgouwe. Daarbij werkt de gemeente samen met onder andere drie agrarische ondernemers en hydrologie-experts bij het aanvullen en duurzaam beheren van de zoetwaterbel. Het gaat er daarbij om dat er meer zoetwater in de waterbel komt dan dat eruit gaat.

Als de weersomstandigheden het toelaten wordt in september de drainage in de percelen in de buurt van de zoetwaterbel aangelegd. Het drainwater van speciaal hiervoor aan te leggen drainage in omliggende percelen wordt in het perceel geïnfiltreerd dat op de zoetwaterbel ligt. Daarnaast vindt onderzoek plaats naar hoe de verdeling van het water uit de zoetwaterbel kan plaatsvinden.


134.000 euro cofinanciering

Voor dit project verleent de provincie Zeeland ruim 134.000 euro cofinanciering. Eerder dit jaar ontving de gemeente Schouwen-Duiveland hiervoor al een Europese subsidie van 175.000 euro.

In Noord-Beveland worden twee zoetwaterbassins landschappelijk ingepast. De gemeente Noord-Beveland is trekker van dit project en partner binnen het project Aquatuur. Op verzoek van de gemeente trekt de provincie hiervoor 27.000 euro uit. Voorwaarde hierbij is dat de bassins worden ingepast in het landschap met een zogenoemde natuurinclusieve benadering.


Meer foliebassins

Omdat de verzilting toeneemt en het voor Zeeuwse boeren en tuinders steeds lastiger wordt om te beregenen, verwacht de provincie een toename van de bekende foliebassins. Het provinciebestuur vindt dit 'een risico voor de landschappelijke kwaliteit', en stimuleert daarom de bouw van bassins die niet opvallen.

Ook Proefboerderij Rusthoeve heeft recent een aanvraag ingediend voor de aanleg van een zoetwaterbassin. Maar die aanvraag staat volgens Charlotte Sluijs-Poppe, directeur van de Rusthoeve, los van de subsidie die de provincie nu heeft verleend aan de gemeente Noord-Beveland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer