Alles is maatwerk bij specialist in opslag- en afdeksystemen

Agrarische ondernemers kunnen bij Genap in ’s-Heerenberg terecht voor op maat gemaakte opslagsystemen en afdekkingen voor mest, digestaat, biogas, slib, water en andere vloeistoffen. Mestbassins en silosystemen vormen de kern van het assortiment. Genap heeft zowel tuinders, akkerbouwers als veehouders als klant.

Alles+is+maatwerk+bij+specialist+in+opslag%2D+en+afdeksystemen
LTO Ledenvoordeel
© André Weima

Johan de Vries, commercieel medewerker agro buitendienst bij Genap, legt uit dat boeren en tuinders verschillende producten bij hen afnemen, variërend van gaasmatsilo’s tot foliebassins, vooral voor mest- en wateropslag. ‘Dat laatste komt steeds meer voor, vooral in gebieden waar agrarische ondernemers te maken hebben met verzilting, zoals in Zeeland, maar ook in droge gebieden in Nederland waar geen water beschikbaar is om te beregenen.’

Met activiteiten in land- en tuinbouw, grond-, weg- en waterbouw en drinkwater en sanitatie heeft Genap inmiddels ook vestigingen in Kenia, India, Mexico en Canada. Ook heeft Genap sinds 2021 een productielocatie in Steenwijk, nadat het de mestopslag en -afdekactiviteiten van Beutech Agro had overgenomen.


Geen tussenschakels

De hoofdvestiging in ‘s-Heerenberg heeft een eigen ontwerpbureau en laboratorium. Dat betekent dat het bedrijf alles in eigen hand heeft, van ontwerp tot uitvoering van de gewenste oplossing. Alle geleverde systemen zijn voorzien van een KIWA-certificaat, wat garandeert dat ze een hoge kwaliteit hebben en voldoen aan alle geldende regels en normen.

De lowbudget mini-vergister is voor de mestopslag van bedrijven met 80 tot 200 koeien

Een voordeel is volgens De Vries ook de gunstige prijs-kwaliteitverhouding. ‘We hebben geen tussenschakels die de prijs opdrijven.’ Voor keuring, onderhoud en reiniging kunnen klanten eveneens bij Genap terecht, via dochterbedrijf Appelbouw.

De Vries vertelt dat hij elk bedrijf dat interesse heeft in opslag- en afdeksystemen bezoekt, in eerste instantie voor een vrijblijvend advies. Daarbij kan hij de best passende oplossingen adviseren, uitgaande van de bedoelingen van de klant en de situatie op het bedrijf. ‘Ik maak een inschatting van wat het beste past. Voor mestopslag kunnen veehouders bijvoorbeeld kiezen voor een mestbassin of een gaasmat- of golfplaatsilo. Een gaasmatsilo is overigens ook te leasen.’


Mestopslag

Vanwege het afschaffen van de derogatie is mestopslag op dit moment actueel. Veel veehouders willen de meeste mest nu in het voorjaar uitrijden en ook in de lente afvoeren, want dat is de meest gunstige tijd. Dat betekent dat ze hun opslagcapaciteit moeten uitbreiden.

In de akkerbouw is eveneens meer vraag naar mestopslag. Voor akkerbouwers is een voordeel van een eigen opslag dat ze de mest op het land kunnen brengen wanneer het hen uitkomt. Bovendien zijn de gehaltes aan meststoffen bekend.

Na een bedrijfsbezoek brengt Genap indien gewenst een offerte uit. ‘Ik vind het heel belangrijk om de situatie ter plekke te bekijken en met de klant om tafel te gaan zitten om zijn wensen en eisen te inventariseren’, zegt De Vries. ‘Op die manier krijg je de wensen echt op tafel en heb je een goede indruk van degene met wie je om tafel zit. Uiteindelijk komt bij zaken doen ook een stukje gevoel kijken.’ Genap ontzorgt volledig: stemt de afmetingen en uitvoering van de gewenste producten af met de klant en levert de opslag inclusief de benodigde randapparatuur, zoals vul- en afnameleidingen, mixmogelijkheden en een afdekking.


Mini-vergister

Een nieuwe ontwikkeling bij Genap is de zogenoemde mini-vergister, een lowbudgetsysteem bedoeld voor de mestopslag en -vergisting van rundveebedrijven met 80 tot 200 koeien. ‘De bestaande vergisters zijn voor grotere bedrijven. Voor kleinere veehouderijen hadden we nog niets, dus we hopen op deze manier nieuwe klanten te kunnen bedienen’, zegt De Vries.

Hij licht toe dat de werking van de mini-vergister gelijk is aan die van de grotere versie, maar een lagere investering vergt en daarom ook aantrekkelijk is voor kleinere veehouderijen. Binnenkort gaat Genap de eerste mini-vergister bij een veehouderij plaatsen.

Genap levert ook dubbelmembraan-biogasdaken met een flexibele gasbuffer. Zo’n dak heeft een kenmerkende bolle vorm die uit twee lagen, membranen, bestaat. Dit zorgt ervoor dat het gasopslagvolume variabel is en dat het bestand is tegen externe invloeden, zoals wind, sneeuw en hagel.

Het beschermende buitenmembraan moet strak gespannen blijven en daarom blaast een ventilator lucht tussen de twee membranen. Het binnenmembraan beweegt mee met het geproduceerde biogasvolume en dient daarmee als buffer. Om te zorgen dat de constructie van de biomembraandaken past bij de omstandigheden op het betreffende bedrijf, maakt Genap vooraf een statistische berekening gebaseerd op de lokale weersinvloeden en de geldende wet- en regelgeving.


Ledenvoordeel

Sinds zo’n zes jaar is Genap partner van LTO Ledenvoordeel, waarbij leden van de LTO-organisaties 3 procent korting krijgen op de geleverde materialen. Montage en reisuren maken daar geen onderdeel van uit. Volgens De Vries zijn klanten die via LTO Ledenvoordeel systemen bij Genap hebben aangeschaft blij met de korting. ‘En wij zijn er ook tevreden mee, dus dat geldt voor beide kanten.’


‘The Water Storage Company’ maakt wereldwijd duurzame oplossingen

Voor Genap is ‘water’ het thema van deze eeuw. Dat geldt voor de Nederlandse land- en tuinbouw, waarin het bedrijf een voorloper is in de ontwikkeling van stalen silo’s en waterbassins voor het opslaan en afdekken van water. Maar waterschaarste is een mondiaal probleem, waarbij de beschikbare watervoorraad per locatie enorm verschilt. Genap ziet het als haar missie om wereldwijd duurzame oplossingen voor het waterprobleem te ontwikkelen, die een minimale impact op de leefomgeving hebben. Vanuit de vestigingen in Kenia, India, Mexico en Canada levert Genap als ‘The Water Storage Company’ lokaal geproduceerde oplossingen voor opvang en opslag van water.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel maakt zich sterk voor ruim 40.000 agrarische ondernemers die lid zijn van LTO Noord, ZLTO of LLTB. Wij onderhandelen met leveranciers namens...

Lees verder »

Meer van LTO Ledenvoordeel

Lees ook

Meer artikelen van LTO Ledenvoordeel »

Artikelen over LTO Ledenvoordeel