GD onderzoekt ontwikkeling blauwtongbesmettingen

Om meer inzicht te krijgen in de ontwikkeling van blauwtongbesmettingen voert Royal GD in opdracht van het ministerie onderzoek uit op dertien verschillende bedrijven. Dierenarts Eveline Dijkstra bezocht onlangs het bedrijf van de familie Bouius in het Friese Noordwolde. De ondernemers houden vijfhonderd fokooien.

'We hebben aan het begin van de infectie bloed getapt om te kijken hoeveel dieren het virus bij zich dragen, en hoeveel dieren antistoffen hebben. Dat herhalen we over twaalf weken weer en dan kijken we welk aandeel geïnfecteerd was. Want er zijn ook dieren die wel het virus bij zich dragen, maar waarbij geen symptomen zichtbaar zijn', vertelt Dijkstra.

Vijf dieren bij Bouius staan apart van het koppel omdat ze nog de nasleep van blauwtong hebben. 'Het begon heel rustig, maar het ging al snel hard naar zes of zeven schapen die per dag doodgingen', betreurt Mient Bouius. 'Je voelt je machteloos. Want als je 's ochtends bij de kudde komt, weet je nooit hoeveel er dan weer doodliggen.'


Ziekteverloop

Dijkstra: 'Wat we met dit onderzoek doen is het ziekteverloop in kaart brengen en welke verschijnselen de dieren laten zien als ze geïnfecteerd zijn.' Doordat de dieren niet meer op de poten kunnen staan, gaan ze liggen. En daar zijn ook de gevolgen van te zien, weet de dierenarts. 'Deze ram heeft veel gelegen en heeft dikke kale plekken op de knie en op de hakken is hij ook kaal.'

Bouius en Dijkstra zijn het met elkaar eens, er moet een vaccin komen om dit op te lossen. 'Vooralsnog gaan we ervan uit dat we er niet zomaar van af zijn. Het komt vast weer terug en de knut komt ook terug', meent Bouius. 'Een vaccin is dan ook heel wenselijk en noodzakelijk om van de infectie af te komen', vult Dijkstra aan. De resultaten van dit onderzoek zijn naar verwachting begin 2024 beschikbaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer