Aantal gevallen van blauwtong neemt af

Het aantal nieuwe bedrijven waar blauwtong wordt vastgesteld in Nederland neemt af. Tussen 15 en 22 november zijn er 196 locaties met blauwtong bij gekomen, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Aantal+gevallen+van+blauwtong+neemt+af
© Rianne den Balvert

Dat is aanmerkelijk minder dan in de weken ervoor. Tussen 8 en 15 november kwamen er nog 620 locaties bij. Het totale aantal locaties met besmettingen lag op 22 november op 5.593. In de aantallen zijn zowel besmettingen meegenomen die klinisch positief zijn bevonden als besmettingen die met een PCR-test zijn vastgesteld. Bij klinisch positief zijn de besmettingen geconstateerd op basis van kenmerkende symptomen, zonder dat dit verder onderzocht is in een laboratorium. PCR-positief betekent dat de gevallen daadwerkelijk door bloedonderzoek zijn bevestigd.

De plaats met de meeste besmettingen is Dalfsen in Overijssel met 55 locaties met een of meer besmettingen. In het Zuid-Hollandse Reeuwijk zijn het er 44, in het Zuid-Hollandse Bodegraven 43, in het Overijsselse Zwolle 43 en in het Zuid-Hollandse Alphen aan den Rijn 40. In het zuiden van Nederland zijn er veel minder besmettingen dan in Midden- en Noord-Nederland.


Kouder weer

Dat het aantal besmettingen afneemt, heeft waarschijnlijk te maken met het koudere weer. Knutten, die de ziekte overbrengen, kunnen een mildere winter wel overleven. Daardoor bestaat de kans dat de veeziekte er na de winter nog steeds is.

Blauwtong treft vooral schapen, die meestal ook aan de ziekte bezwijken. Maar ook geiten, runderen, hertachtigen en sommige dierentuindieren kunnen een besmetting oplopen. De ziekte dook begin september voor het eerst weer op bij vier schapenhouderijen. Een blauwtongbesmetting was sinds 2009 niet meer in Nederland voorgekomen.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer