Ook sterfte onder runderen door blauwtongvirus

De klinische verschijnselen van het blauwtongvirus van serotype 3 (BTV-3) bij runderen zijn in totaliteit minder ernstig dan bij schapen. Toch worden ook ernstigere gevallen en sterfte gemeld bij runderen. Vooral rond het afkalven kunnen de gevolgen groot zijn. De huidige uitbraak lijkt heftiger dan de vorige.

Ook+sterfte+onder+runderen+door+blauwtongvirus
© Ruben Meijerink

Dat signaleert Christian Scherpenzeel, hoofd dierenartsen Rund bij Royal GD. 'Naarmate de infectie zich in Nederland uitbreidt en ondertussen ook in Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk de eerste besmettingen zijn bevestigd, krijgen we de verschillende klinische verschijnselen van de blauwtong serotype 3-uitbraak steeds beter in kaart.'

Naast beschadigingen van het slijmvlies in de bek, op de neusspiegel en de uier en symptomen als koorts, traanogen en rode oogslijmvliezen worden stramme en kreupele koeien gezien met in veel gevallen rode en gezwollen kroonranden.


Daling melkproductie

'Ook flinke melkproductiedaling en ernstige verslikkingen en ontschoening zijn bij runderen gezien. Het verloop, de duur van de ziekte, het aantal zieke runderen per bedrijf en de ernst van de verschijnselen bij runderen wisselt sterk. Ook het herstel na ziekte en terugkomen aan de melk wisselt sterk per dier en per bedrijf', zegt Scherpenzeel.

Vooral rondom het afkalven kunnen koeien ernstig ziek worden en hebben ze moeite om de eerdere melkproductieniveaus te halen. 'Als gevolg van ernstige verschijnselen, zoals bij ernstige kreupelheid of ernstige ademhalingsproblemen door longoedeem, kunnen dieren sterven of in geval van uitzichtloos lijden worden geëuthanaseerd', zegt de dierenarts.


Verschil met eerdere uitbraak

Ondanks dat de klinische verschijnselen die bij runderen zijn waargenomen in zijn totaliteit minder ernstig zijn dan bij schapen, worden er ook ernstigere gevallen en sterfte gemeld bij runderen. De uitbraak van BTV-3 lijkt heftiger dan de eerdere blauwtonguitbraak met de virusvariant van het serotype 8, die van 2006 tot en met 2008 in ons land heerste.

Tijdens de vorige blauwtonguitbraak werden bij kalveren aangeboren afwijkingen waargenomen, vooral bij de hersenen. Scherpenzeel: 'Het is niet bekend of vergelijkbare verschijnselen bij kalveren zullen ontstaan wanneer moederdieren een infectie met BTV-3 doormaken.'


Alert blijven

Daarom vindt de dierenarts het belangrijk om alert te blijven op kalveren geboren uit moeders die een infectie met BTV-3 hebben doorgemaakt, als deze doodgeboren zijn of kort na de geboorte sterven. 'De exacte impact van de uitbraak bij rundvee is op dit moment nog niet volledig in beeld en wordt nader onderzocht', zegt hij.

Ondanks dat de activiteit van de knutten in dit seizoen zal afnemen, verwacht Scherpenzeel dat er de komende periode nog steeds zieke dieren door BTV-3 worden gezien. Dit komt mede door de incubatietijd, de tijd tussen een infectie en het moment dat het dier ziek wordt.

De afgelopen weken liep de teller van het aantal positieve gevallen met het blauwtongvirus nog behoorlijk op. Dinsdag stond het totale aantal positief geteste bedrijven in Nederland op bijna 5.400.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer