JFS Bouwmachines biedt volwaardige elektrische shovel aan

De Italiaanse shovelfabrikant Cast Loaders is een vrij onbekende in Nederland. Het merk is vanaf 2007 enige jaren geïmporteerd, maar daarbij kwamen de shovels, waaronder een elektrische variant, vooral terecht in de bouw- en infrasector. De nieuwe importeur JFS Bouwmachines in het Overijsselse Ambt Delden zet wel in op de landbouw.

JFS+Bouwmachines+biedt+volwaardige+elektrische+shovel+aan
© Frits Huiden

Daarbij komt goed van pas dat de fabrikant over een breed gamma beschikt, met nieuwe modellen én een volwaardige elektrische variant. JFS Bouwmachines-eigenaar Jeffrey Scharbaai importeert de Cast Loaders nu twee jaar en verkocht er vijftig.

Net als bij de Avant- en MultiOne-shovels bevat het gamma zowel uitvoeringen waarbij de chauffeur op de voortrein zit als achter op de shovel. De zwaarste Maxo-serie heeft een eigengewicht van 2,3 ton en tilt tot 3 meter hoogte. Daarbij zijn er ook kleine skidsteerladertjes waarmee staand achterop kan worden gewerkt in kleine ruimtes. JFS heeft deze zowel in wiel- als rupsuitvoering.


Lithiumaccu

Alleen de 1.560 kilo zware en 1,2 meter brede 800-serie is er in elektrische uitvoering. In plaats van een 25 pk Kubota-motor is er een elektromotor en naar keuze gel- of lithiumaccupakket geplaatst. Met de 48 volts (210 ampère-uur) gelaccu's is 3 tot 4 uur te rijden zonder bijladen.

Op een 6.000 euro duurdere lithiumaccu kan 6 tot 7 uur worden gereden

Op een 6.000 euro duurdere lithiumaccu kan volgens JFS maximaal 6 tot 7 uur worden gereden. Het systeemvermogen komt overeen met 15 kilowatt (20,5 pk). Met de on-boardacculader is de lithiumaccu in 2 uur weer tot 80 procent vol te laden. Het laatste deel opladen tot 100 procent duurt zoals gebruikelijk langer. In het dashboard is de accuvulling te zien. Verder is daar weinig voor de chauffeur relevante informatie te vinden.


Standaard is er een telescoopgiek die tot 3 meter hoog heft. Het maximale hefvermogen is 950 kilo.
Standaard is er een telescoopgiek die tot 3 meter hoog heft. Het maximale hefvermogen is 950 kilo. © Frits Huiden

Technisch bleef de shovel met wielmotoren en twee hydropompen voor werkhydrauliek en het rijden gelijk. Belangrijk: het prijsverschil tussen de dieseluitvoering en de goedkoopste elektrische variant is slechts 10.000 euro.

De 800 Eco is vanaf 40.000 euro te krijgen, terwijl de diesel een vanafprijs heeft van 28.000 tot 30.000 euro. Genoeg concurrenten vragen half tot een keer zoveel voor een elektrische shovel. Er is te kiezen tussen een deels of geheel gesloten cabine.


Telescoopgiek

De maximale bandenmaat is met 26x14x12 niet de grootste in de markt en ruimte voor hogere banden is er niet. Topsnelheid is volgens de papieren 12 kilometer per uur. Dik voor elkaar is de korte draaicirkel met een straal van 85 centimeter binnenwerk.

De 800 Eco valt op met zijn hippe zwart met groene kleur, waarmee hij afwijkt van de oranje huisstijl. Er is consequent gekozen voor staal in de beplating en afwerking. Er zijn daardoor geen kwetsbare motorkappen of spatborden. Standaard is er een telescoopgiek die tot 3 meter hoog heft. Het maximale hefvermogen is 950 kilo.


Kenmerkend is de uitgebreide joystick met veertien functies.
Kenmerkend is de uitgebreide joystick met veertien functies. © Frits Huiden

Een versie waarbij de bestuurder op de voortrein zit en er dus meer kan worden getild, is er nog niet. Kenmerkend is de uitgebreide joystick met veertien functies. Deze ligt bovendien goed in de hand, waarbij de knoppen met de duim zijn te bedienen. Voor de derde functie en uitschuiven van de giek moet constant een dodemansknop worden ingeknepen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer