XCMG-shovel: zware Chinees met elektrische aandrijving

De omvang van Chinese fabrikanten van auto's, vrachtwagens, trekkers en vooral bouwmaterieel spreekt vaak tot de verbeelding. XCMG is zo'n fabrikant die zichzelf schat op een waarde van ruim 13 miljard euro en in Azië bekend is als een van de grootste in bouwmaterieel.

XCMG%2Dshovel%3A+zware+Chinees+met+elektrische+aandrijving
© Frits Huiden

Het bedrijf maakt een breed pallet aan graafmachines, shovels, schrankladers, walsen, hoogwerkers en telekranen, maar ook machines voor beton, mijnbouw en containeroverslag. Vrijwel alle onderdelen komen uit eigen huis. Daarnaast bouwt XCMG voor gevestigde merken als Caterpillar en Doosan. Het bedrijf opereert naast China vanuit tien landen, waaronder Duitsland, Brazilië en India.

Zoals vaker is er een sterke ambitie om Europa te veroveren. En dat kan met eigen vestigingen in het Duitse Kreefeld en Werkendam. Door inkoop van Stage V-dieselmotoren van merken als Kubota en Yanmar is de Europese wet geen belemmering. Samen met een aantrekkelijke prijs en snelle levering uit een grote voorraad, verkocht Benelux-importeur De Heus in het Zuid-Hollandse Mijnsheerenland al honderden minigravers.

Van De Heus' eigen merk Eurotrac werden afgelopen jaar 2.400 minishovels tot 4 ton eigengewicht verkocht. Bert de Heus schat dat 8 procent daarvan elektrisch was en breidt nu uit met grotere shovels van XCMG.

Prima kwaliteit maar nog steeds 10 tot 15 procent goedkoper

Bert de Heus, eigenaar Benelux-importeur De Heus

XCMG zet ook de stap naar elektrische aandrijving. Naast minigravers is er een 5,3 tons elektrische verreiker en komen daar elektrische shovels bij van 6 tot maar liefst 20 ton eigengewicht. Uiterlijk alleen herkenbaar aan wat blauwe accenten als de cabinetrap en stickers.


De XCMG heeft een sobere basisuitrusting en prijs maar daarmee ook een solide uitstraling.
De XCMG heeft een sobere basisuitrusting en prijs maar daarmee ook een solide uitstraling. © Frits Huiden

'Chinese spullen hebben een minder goed imago, omdat handelaren vroeger het allergoedkoopste importeerden. Dat doen wij niet. Wij kiezen met XCMG voor een gerenommeerd merk dat gewoon kwaliteit levert zoals we hier wensen. Daarmee zijn we niet de allergoedkoopste, maar zitten we nog steeds 10 tot 15 procent onder de prijs van een westers merk', vertelt De Heus.


Shovel van 112.000 euro

De 6,7 tons XC918-EV-shovel kost 112.000 euro. Ter vergelijking: de dieselvariant kost 60.000 euro. De shovel is niet omgebouwd door simpelweg de dieselmotor te vervangen door een elektrische accuaandrijving, maar is specifiek voor dit doel ontworpen. Het resulteert in een efficiëntere aandrijving die volgens De Heus sterk lijkt op de bekende SME-techniek. Deze werd in 2019 nog overgenomen door aandrijflijnfabrikant Dana Spicer.


© Frits Huiden

Onder de kap liggen drie Lithium-ion-accupakketten waarmee de machine zes uur onder volle last kan werken. Binnen twee uur zijn de accu's weer volledig op te laden, ook via een autolaadpaal. Aan boord geen overbodige luxe, maar wel alles wat nodig is. Standaard zijn er een snelwissel voor de bakken, boostknop op de derde functie, mechanisch geveerde stoel, beeldscherm met de belangrijkste functies en ledverlichting rondom.

Door de elektrische overbrenging zijn via de laptop door de dealer nog afstellingen te maken voor joystick en rij- en inching-pedalen. Met een maximale hefhoogte van 2,7 meter en een hefvermogen van 1,8 ton zijn de meeste voermengwagens te laden. Met een topsnelheid van 20 kilometer per uur zit de shovel niet op de weg maar wel op het erf lekker in zijn vel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer