Elektrische E-Wolf-shovel werkt voor weinig geld

De voordelen van elektrische aandrijving – snel, geluidsarm en uitstootvrij werken – kennen een keerzijde. Een elektrisch aangedreven minishovel is namelijk anderhalf keer duurder dan een shovel op diesel en heeft niet altijd dezelfde kracht en actieradius. Aan een hoge prijs zal het bij het Chinese E-Wolf niet liggen. Deze eenvoudige, maar complete en nieuwe 2 tons minishovel kost slechts 16.500 euro.

Elektrische+E%2DWolf%2Dshovel+werkt+voor+weinig+geld
© Frits Huiden

De Wolf is het merk van de Qingdao Zongjin Company dat sinds 2010 ook rups- en bandenkranen, heftrucks, schrankladers, walsen en graaf-laadcombinaties maakt. Jaarlijks rollen er nu drieduizend shovels van 1,5 tot 6 ton eigen gewicht van de band, weet importeur Pieter Tolhoek van Tolhoek Machinery in het Friese Scharsterbrug.

Samen met twee partners in het Brabantse Steenbergen en het Friese Surhuisterveen verzorgt Tolhoek onder de naam Wolf Wielladers de import, onderdelenvoorziening en service als garantieafwikkelingen voor de Benelux. Op de machines zit een jaar garantie op onderdelen, exclusief arbeid. Het merk is sinds acht jaar in Nederland, waarbij al tientallen shovels zijn verkocht.


Goedkopere onderdelen

Sinds kort is de E-Wolf 606E net als de lichtere 604E van 1.120 kilo eigen gewicht leverbaar. Waarom de shovel zoveel goedkoper is dan een westers merk is niet direct te zien. Lage ontwikkelings- en productiekosten, gebruik van goedkopere universele onderdelen en een grote afzet spelen een rol.


© Frits Huiden

Puristen zullen wat afdingen op de afwerking of slanggeleiding, maar over het algemeen is het een strakke machine die voldoet aan westerse maatstaven en zelfs hip oogt met zijn matgrijs-zwarte lak. De bediening van alle functies zoals rijpedaal, joystick en overige knoppen is zoals te verwachten is Een dichte cabine is nog niet verkrijgbaar, maar de rolkooi heeft wel standaard veiligheidsbeugels links en rechts, zoals verplicht is.


Twaalf losse gelaccu's

Het aandrijfconcept heeft geen lithium-ionaccupakket, maar twaalf losse gelaccu's van het merk Chilwee. Deze zijn elk afzonderlijk te vervangen. De gezamenlijke capaciteit is 14,4 kilowatt met een werkspanning van 72 volt. De totale oplaadtijd is vier uur om er vervolgens vier uur mee onder gemiddelde belasting mee te kunnen werken.


© Frits Huiden

Het advies is om het laadniveau niet onder de 40 procent te brengen, zodat de accu's vervolgens sneller zijn op te laden. In twee tot drie uur zijn ze weer tot 80 procent op te laden met een aparte externe 230 volts lader. De laatste 20 procent om een accu vol te laden duurt altijd relatief langer. De acculading is af te lezen op het dashboard.


© Frits Huiden

Er zijn drie elektromotoren op de shovel. Elke as bevat een elektromotor en daarnaast is er een elektromotor voor de hydrauliek.


Banden

Standaard staat de shovel op 27x10.5-15-banden. Het is mogelijk om er bij een hardere ondergrond mee het veld in te gaan, maar ze zijn toch vooral geschikt voor verharde terreinen op en om het erf. Bredere volumebanden voor slappe ondergronden zijn geen optie en laten ook de garantie vervallen, omdat deze de asflenzen kunnen beschadigen.


© Frits Huiden

Handig is de boostknop op de joystick voor extra vermogen. Wolf gebruikt een eigen koppelframe voor uitrustingsstukken, maar is ook weer snel om te bouwen naar eurokoppeling of een ander merk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer