BBB en NSC verdelen landbouwportefeuille; De Groot eventjes terug

De zetelwinst van onder meer PVV, GroenLinks-PvdA, NSC en BBB betekent dat er veel nieuwe politici in de Tweede Kamer plaatsnemen. Zij werden woensdag 6 december geïnstalleerd. BBB en NSC hebben de landbouwonderwerpen verdeeld over twee Kamerleden. Ook werd duidelijk dat Tjeerd de Groot (D66) terugkeert in de Kamer, als invaller.

BBB+en+NSC+verdelen+landbouwportefeuille%3B+De+Groot+eventjes+terug
© Dirk Hol

Caroline van der Plas blijft namens BBB de aangewezen woordvoerder op landbouwgebied. Ze wordt bijgestaan door het nieuwe Kamerlid Cor Pierik, die de dossiers bodem en water (ook vanuit Infrastructuur en Waterstaat) zal volgen. Pierik wordt ook klimaatwoordvoerder.

Het Klimaatdossier valt overigens onder het departement Economische Zaken en Klimaat, waarbij BBB-medeoprichter Henk Vermeer het economische deel voor zijn rekening neemt.

Door de zetelwinst zit BBB tegenwoordig op de eerste rij. CDA schuift door naar achteren. Net zoals de PvdD, die op de achterste rij plaatsneemt.

Bij NSC hebben de nieuwe Kamerleden Harm Holman (oud-melkveehouder) en Rosanne Hertzberger de landbouwzaken verdeeld. Zij willen dat doen zoals ook minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) de taken verdeeld hebben.


Tacticus

Tjeerd de Groot werd dinsdag 5 december nog met andere vertrekkende Kamerleden in het zonnetje gezet door Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze prees hem om zijn vastberadenheid.

'Een duurzame landbouw die klaar is voor de toekomst, dat was de rode draad in jouw Kamerlidmaatschap. Van je maidenspeech in een dertigledendebat over de intensieve veehouderij tot je speech tegenover woedende boeren op het Malieveld. Maar je was ook aan de keukentafel te vinden, bij agrariërs thuis. Ze waren het niet altijd met je eens, maar konden gaandeweg het gesprek je duidelijkheid en eerlijkheid beter waarderen. Je bent meer een idealist dan een tacticus.'

D66 kreeg 9 zetels en De Groot greep als nummer 10 op de kandidatenlijst net naast een zetel. Toch keert hij terug. Collega-Kamerlid Ilana Rooderkerk, die woensdag wel werd geïnstalleerd, gaat tot in april met zwangerschapsverlof. Haar plek wordt ingenomen door De Groot.


Vooral bekenden

Van de overige partijen schuiven de meesten bekende landbouwwoordvoerders naar voren: Eline Vedder (CDA), Thom van Campen (VVD) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) gaan door. Waarschijnlijk keert ook Laura Bromet (GL-PvdA) terug op landbouw, maar de partij moet daar nog definitief over beslissen. Bij de PVV is nog niet zeker wie de portefeuille oppakt. De SGP schuift nieuwkomer André Flach naar voren op landbouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer