Drie nieuwe rassen aanbevolen voor teelt suikerbieten

Voor de teelt van suikerbieten in 2024 zijn drie nieuwe rassen aan de aanbevelende rassenlijst toegevoegd. Het betreft één ras van KWS en twee van zaadfirma Betaseed.

Drie+nieuwe+rassen+aanbevolen+voor+teelt+suikerbieten
© Twan Wiermans

De Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR) meldt dat de nieuwe rassen voor de teelt in Nederland zijn opgenomen in de N-rubriek. Het betreft Fadela KWS voor de teelt op percelen met rhizoctonia en bietencysteaaltjes. De Betaseed-rassen BTS 2620 en BTS Smart 6745 zijn bestemd voor de standaardteelt.

Fadela KWS wordt in het overzicht met rhizoctoniaresistente rassen voor financiële opbrengst gewaardeerd op een index van 103. Het scoort met name goed op suikeropbrengst. In het rassenonderzoek van het IRS is de resistentie tegen rhizoctonia als goed beoordeeld. Verder is Fadela aanvullend resistent tegen rhizomanie en gedeeltelijk tegen bietencysteaaltjes.

Op proefpercelen zonder rhizoctonia en aaltjesbesmetting haalt BTS 2620 een index van 98 voor financiële opbrengst. Dit ras is met name van meerwaarde voor teelten op percelen waar aanvullende resistentie tegen rhizomanie een vereiste is. BTS Smart 6745 komt op een financiële index van 92. Het is voor Betaseed het tweede ras met resistentie tegen het herbicide Conviso One.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer