Kraamkamer Agrico levert negen nieuwe rassen af

Doel van Agrico is gemiddeld twee nieuwe rassen per jaar af te leveren. In 2022 lukte het aardappelhandelshuis om negen nieuwe variëteiten op de rassenlijst te brengen. Ook beschikt het bedrijf sinds dit jaar voor ieder marktsegment over een Next Generation-ras.

Kraamkamer+Agrico+levert+negen+nieuwe+rassen+af
© Job Hiddink

Agrico vulde de Nederlandse Rassenlijst in 2022 aan met Armedi, Agostino, Aztec Gold, SW 10-8218, Fyone, Napoleon, Nirvana, Salvera en Stacey. Naast deze rassen lichtte Agrico-directeur Jan van Hoogen donderdag tijdens de jaarlijkse rassenshow op het researchcentrum in het Flevolandse Bant twee andere jonge rassen eruit: Levante en Palace.


Jan van Hoogen treedt per 1 januari 2024 terug als directeur van Agrico en wordt opgevolgd door Mark Zuidhof.
Jan van Hoogen treedt per 1 januari 2024 terug als directeur van Agrico en wordt opgevolgd door Mark Zuidhof. © Job Hiddink

‘Het late ras Palace kwam in 2020 op de markt. Palace vraagt weinig input van stikstof en is een echte kiloknaller. Door de mooie huid kan het ras ook vers worden gebruikt.’ Van Hoogen presenteerde in 2019 Levante als middenlaat Next Generation-ras. Tot deze categorie behoren aardappelen die hoog scoren voor resistentie tegen phytophthora.


‘Levante is een consumptieras met een mooie gele huid en phytophthoraresistentie in zowel loof als knol.’ Mede door de negen nieuwe rassen heeft Agrico nu voor ieder marktsegment een Next Generation-ras te bieden.

Wij willen echt wel bewegen, maar breng meer tijd, realisme en vooral gezond boerenverstand in al die doelen

Jan van Hoogen, directeur Agrico

Phytophthora belangrijk

Voor het kweekbedrijf Agrico Research blijft de ontwikkeling van resistente aardappelrassen tegen phytophthora een van de belangrijkste prioriteiten, zeker nu de sector te maken heeft met een overheid die wil dat de teelt in korte tijd extreem verandert. Met als klap op de vuurpijl dat in 2030 het middelengebruik met 50 procent moet zijn afgenomen. 'Wij willen echt wel bewegen, maar breng meer tijd, realisme en vooral gezond boerenverstand in al die doelen', aldus Van Hoogen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer