Negen nieuwe wintertarwerassen op rassenlijst

Er zijn negen nieuwe rassen van wintertarwe opgenomen op de Aanbevelende Rassenlijst voor 2024. Dat meldt de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR).

Negen+nieuwe+wintertarwerassen+op+rassenlijst
© Burt Sytsma Photography

Het baktarweras Garfield van de Franse kweker Secobra Recherches scoort vooral goed op schimmels. Het heeft een resistentiecijfer van 8 tegen gele en bruine roest, meeldauw en bladvlekkenziekte. Top-Seeds Apeldoorn vermarkt Garfield in Nederland. Kweker Semundo in het Groningse Winschoten heeft met Stanwix een nieuw ras op de baktarwelijst. Stanwix scoort een 9 op gele roest.

SY Revolution is een nieuw ras in de categorie baktarwe van het Duitse Syngenta Hadmersleben. Dat ras scoort hoog op gele roest en meeldauw: beide 9. Top-Seeds Apeldoorn zorgt voor de vermarkting in Nederland. Laatste nieuwe ras in de categorie baktarwe is WPB Gambit van kweker Wiersum Plantbreeding in het Groningse Winschoten. Dat ras scoort goed op gele roest (9) en valgetal (9).


Vultarwe

In de categorie vultarwe zijn er vier nieuwe rassen opgenomen op de Aanbevelende Rassenlijst. De Franse kweker KWS Momont Recherche zet KWS Erruptium op de lijst. Dit ras heeft een hoge resistentie tegen gele roest (9) en bruine roest (8,5). Zaadfirma Limagrain levert twee nieuwe rassen in de categorie vultarwerassen.

LG Artman heeft hoge resistentiecijfers tegen schimmels en RGT Kreuzer scoort vooral goed op gele roest (8,5) en stevigheid (8). SU Shamal is van de Duitse kweker Saaten-Union en scoort met een resistentiecijfer van 8,5 goed op bruine roest en meeldauw. Daarnaast scoort het een 8,5 voor 'vroegheid aar'.

In de categorie overige tarwe introduceert kweker KWS het ras KWS Dawsum, dat wordt vertegenwoordigd in Nederland door Wiersum Plantbreeding. KWS Dawsum noteert een 8,5 op stevigheid, maar heeft met een 9 ook een hoog resistentiecijfer tegen gele roest en meeldauw.


CSAR beslissend

CSAR beslist over de samenstelling van de Aanbevelende Rassenlijst. In de CSAR werken Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw, Plantum en LTO Nederland samen. Klik op onderstaande pdf voor de raseigenschappen bij wintertarwe van alle rassen in Rassenlijst 2024. De raseigenschappen zijn gebaseerd op de gemiddelde resultaten over de jaren 2020 tot en met 2023.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer