Opnieuw verlenging glyfosaat, maar wel met beperkingen

Het gebruik van glyfosaat in de EU wordt zeer waarschijnlijk opnieuw voor een periode van tien jaar toegestaan. Een tweede stemming tussen de lidstaten leidde donderdag niet tot voldoende tegenstemmen om het gebruik van de onkruidverdelger te verbieden.

Opnieuw+verlenging+glyfosaat%2C+maar+wel+met+beperkingen
© Twan Wiermans

Op het gebruik van glyfosaat komen wel een aantal nieuwe beperkingen. Het middel mag niet meer worden gebruikt om gewassen voor de oogst droog te spuiten. Ook moeten er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat er bij het gebruik onbedoeld andere planten en dieren worden bespoten.

De lidstaten zijn sterk verdeeld over het onderwerp glyfosaat. Voor een verbod is een 'geclassificeerde meerderheid' nodig. Die werd niet gehaald. Nederland onthield zich van stemming, net als bij de eerste stemmingsronde op 13 oktober.


De Europese Commissie kan nu haar eerdere voorstel voor een nieuwe verlenging van tien jaar doorzetten. Het besluit moet formeel nog wel worden bekrachtigd. De commissie neemt in haar voornemen het positieve veiligheidsadvies van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en het Europees Agentschap voor chemische stoffen als leidraad.

Doordat Nederland niet meestemde, negeert demissionair landbouwminister Piet Adema opnieuw een motie van de Tweede Kamer die hem opriep tegen te stemmen. Voorafgaande aan de stemming van donderdag ontving Adema nog een brandbrief van 159 wetenschappers die hem opriepen tegen te stemmen.


Kritiek op studies

De wetenschappers uit diverse disciplines uiten in de brief kritiek op de risicobeoordeling van glyfosaat. Daarin zouden vooral studies zijn meegenomen die door producenten van gewasbeschermingsmiddelen zelf zijn gedaan en betaald.

Belangrijke, onafhankelijke wetenschappelijke studies worden nauwelijks meegenomen in de risicobeoordeling, zo schrijven de wetenschappers. Een voorbeeld daarvan is recent onderzoek dat laat zien dat glyfosaat tot hersenschade leidt bij muizen en dus mogelijk ook gevaarlijk is voor de volksgezondheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer