SolarMilk gaat effect verticale zonnepanelen op grasproductie testen

Het vierjarige project SolarMilk gaat de praktische haalbaarheid onderzoeken van een combinatie van gras- en stroomproductie. Door de partners in het project worden vier testvelden van elk 1,3 hectare opgezet op zand- en kleigrond. Daar komen verticale of zonvolgsystemen te staan.

SolarMilk+gaat+effect+verticale+zonnepanelen+op+grasproductie+testen
© Sjef Prins

Met deze systemen moet er ruimte blijven voor grasproductie en machinale bewerking. De impact op grasopbrengst, voederkwaliteit en stroomproductie wordt gedurende meerdere seizoenen gemonitord. De metingen worden gekoppeld en aangevuld met financiële informatie en economische data van melkveehouderijen.

Dit project moet leiden tot een ontwerpmethodiek voor combinaties van melkveehouderij en zonne-energie binnen maatschappelijk gewenste kaders. Het initiatief past in het streven van de overheid naar meervoudig ruimtegebruik bij zonneparken waar de landbouwfunctie van land behouden blijft, oftewel 'zonnestroom te gast bij de boer'. Het project is ontstaan binnen het Nationaal Consortium Zon in Landschap en heeft een subsidie ontvangen van 2,2 miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

In Nederland lopen al experimenten met zonnesystemen boven fruitteelt en akkerbouw. En in onder andere Duitsland zijn al meerdere systemen geïnstalleerd binnen de melkveehouderij, met eerste bemoedigende resultaten.


Financiële ruimte

Aangezien de melkveehouderij circa 65 procent van de Nederlandse landbouwgronden gebruikt, ziet het project hier ook een potentieel. Agri-PV, het combineren van landbouw en zonne-energie, diversifieert inkomensstromen van boeren. Daardoor kan financiële ruimte ontstaan om duurzaamheidsmaatregelen voor bijvoorbeeld stikstofreductie makkelijker te dragen.

SolarMilk is een initiatief van onderzoeksinstelling TNO, Wageningen University & Research, landschapsontwikkelaar Eelerwoude en zonneparkontwikkelaars Novar, LC Energy en Statkraft.

In Nederland heeft melkveehouder Gijs de Raad (foto) samen met Vrijstad Energie al verticale zonnepanelen op zijn land plaatsen plaatsen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer