Wat is het fundament onder stikstofaanpak, vraagt kritische stichting

Welk fundament ligt er onder het stikstofbeleid? Welk bewijs is er dat de natuur 'sterk onder druk' staat? Die vragen heeft stichting Samenleving, Landbouw en Natuur (SLN) neergelegd bij de politiek in Friesland.

Wat+is+het+fundament+onder+stikstofaanpak%2C+vraagt+kritische+stichting
© Henk Bootsma

De vragen van SLN zijn op 11 oktober bij alle fracties van Provinciale Staten van Friesland gedeponeerd. SLN noemt het 'cruciale en eenvoudig te beantwoorden vragen' over het fundament onder het stikstofbeleid. De stichting wil onder meer weten of de politiek gegevens heeft die aantonen waaruit zou blijken dat de natuur sterk onder druk staat. Ook wil SLN weten of er onderzoek is dat onomstotelijk aantoont dat deze achteruitgang te wijten zou zijn aan een te hoge ammoniakemissie van landbouwbedrijven.

De stichting staat bekend om haar kritische houding tegenover de stikstofaanpak. 'Met ons vragen velen zich af of de status van de natuur zo slecht is dat de voorgestelde ingrijpende maatregelen nodig zijn', schrijft SLN in een toelichting op de gestelde vragen.


Teleurgesteld

SLN toont zich 'teleurgesteld en onbegrepen' dat er tot nu toe geen reactie is ontvangen vanuit de verschillende Statenfracties. 'In onze ogen is het voor de fracties een gemiste kans om meer duidelijkheid te verschaffen aan betrokken en ongeruste burgers, die de moeite nemen om het beleid te begrijpen door vragen te stellen', schrijven Gerben de Vries en Henri Prins namens SLN.


Naar eigen zeggen heeft SLN al eerder vragen neergelegd bij onder meer wetenschappers, beleidsmakers en natuurorganisaties, maar daarop geen antwoorden gekregen 'die iets laten zien van een fundament onder het beleid'. Vandaar dat nu in Friesland de politiek om antwoorden is gevraagd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer