Kunstmestmarkt ligt op zijn gat

Het is rustig op de markt van kunstmest. Zoals gebruikelijk in deze periode is er weinig vraag vanuit akkerbouwers en veehouders. Vooral akkerbouwers zijn nog druk met de oogst en hebben hun hoofd nog niet naar kunstmest aankopen staan. De prijs van kalkammonsalpeter (KAS) ligt de laatste tijd stabiel rond 35 euro per 100 kilo.

Kunstmestmarkt+ligt+op+zijn+gat
© Burt Sytsma

Afgelopen voorjaar kwam de vraag naar kunstmest laat op gang vanwege de nattigheid. Daarnaast waren boeren afwachtend in de hoop dat de kunstmestprijzen verder daalden. Vervolgens kochten akkerbouwers en veehouders wel kunstmest in, maar al met al is er minder stikstofkunstmest ingekocht dan vorig jaar.

Dat meldt inkoopmanager meststoffen Luuk Hagting van Agrifirm. 'Op dit moment is er weinig vraag en wordt er nauwelijks kunstmest ingekocht. Of boeren verwachten dat de prijzen dalen, weet ik niet. Grote prijsstijgingen lijken er nu in ieder geval niet aan te komen.'


Stabiele prijzen

Een boer die kunstmest wil kopen, betaalt vandaag de dag bij de meeste aanbieders 35 euro per 100 kilo voor de stikstofkunstmest KAS. Voor KAS Zwavel wordt een bedrag van 36,50 euro per 100 kilo gerekend. Kali 60 kost momenteel 47 euro per 100 kilo en voor tripelsuperfosfaat moeten boeren 49,80 euro per 100 kilo neerleggen.


De prijs voor stikstofkunstmest ligt sinds dit voorjaar op een stabiel niveau. Daarentegen zijn de prijzen voor kali 60 en tripelsuperfosfaat met gemiddeld ruim 30 euro per 100 kilo gezakt. Vanwege de afbouw van derogatie zal de druk op de mestmarkt de komende jaren toenemen.

De verwachting is dat de vraag naar kunstmest stijgt. Dit jaar heeft Agrifirm nog weinig gemerkt in de kunstmestvraag door de afbouw van derogatie, signaleert Hagting. 'Er is in heel Nederland juist veel minder stikstofkunstmest verkocht dan vorig jaar.'

Ook directeur Jan Roefs van Stichting Nederlands Centrum voor Mestverwaarding stelde deze week tegenover Nieuwe Oogst dat het grote effect van de afbouw van derogatie nog moet komen. Dit jaar is er bij de derogatie 10 kilo stikstof plaatsingsruimte per hectare af gegaan.


Leveringszekerheid

Verder meldt Hagting dat het met de leveringszekerheid van kunstmest wel goed zit. Dit komt mede door de achterblijvende vraag. 'Alles is vlot beschikbaar.'

Volgens de Agrifirm-inkoopmanager meststoffen ligt de kunstmestproductie bij Europese fabrieken nog altijd op een lager niveau. 'Dat komt omdat aardgas in Europa het duurst is in de hele wereld. Het is daarom voor Europese kunstmestproducenten lastig om competitief voor de wereldmarkt te produceren. Op deze wereldmarkt moeten ze concurreren tegen de veel goedkopere Russische kunstmest, waarvan overigens een deel niet meer naar Europa wordt geëxporteerd.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer