Mycorrhizaschimmel goed alternatief voor kunstmest in mais

Mycorrhiza kan worden ingezet in plaats van kunstmest in de rij. Extra plus is dat de schimmel ook kan zorgen voor het vasthouden van extra vocht. Dit stelde teeltadviseur Bas Sinnema van Movo Zaden vorige week tijdens de demonstratiemiddag Nationale Proeftuin Precisie Landbouw on Tour.

Mycorrhizaschimmel+goed+alternatief+voor+kunstmest+in+mais
© Twan Wiermans

De demo vond plaats bij het melkveebedrijf van Erve Mentink in het Overijsselse Deurningen. Hier is op een demonstratieveld mais ingezaaid die is bemest met 35 kuub runderdrijfmest per hectare.

In één baan van acht rijen is zaad gezaaid dat is gecoat met de mycorrhizaschimmel, zonder kunstmestgift. In een tweede, even brede baan is kunstmest gegeven en op een derde is niets extra's toegevoegd. De maisplanten van die laatste baan zijn ook een fractie korter. Sinnema trok van iedere baan een plant uit de grond. Qua lengte is het gewas met de schimmel het best, gevolgd door dat met kunstmest en daarna dus enkel drijfmest.

Vooral het zand aan de wortels is opmerkelijk, dat blijft er bij de schimmels veel meer aan hangen. 'De plant ontkiemt en de wortel komt in aanraking met de schimmel. De mycorrhiza dringt de maiswortel binnen en nestelt zich in de cellen. De plant gaat groeien en begint aan de fotosynthese. Zo worden in de groene plant suikers aangemaakt', legt Sinnema uit.


Links de kluitvolle mycorrhiza, midden kunstmest, rechts enkel drijfmest.
Links de kluitvolle mycorrhiza, midden kunstmest, rechts enkel drijfmest. © Pieter Stokkermans

Volgens de teeltadviseur gaat een deel van de suikers naar de wortels, waar dit wordt uitgewisseld met de schimmels. 'De schimmels nemen suikers op, als tegenprestatie leveren die nutriënten en water. De schimmel breidt zich met dit voedsel uit, waardoor een heel schimmelnetwerk van draden rond de plant ontstaat. Dat leidt tot veel meer kluitvorming van zand. De schimmeldraden houden dit vast.' Door dit netwerk van draden worden nutriënten en water van een veel grotere afstand gehaald dan de wortels zelf kunnen.

Volgens Sinnema is 2023 een efficiënt maisjaar, alle mais staat goed in blokken. 'Het maisseizoen was dit jaar dusdanig gunstig dat er ook op enkel drijfmest een goede opbrengst is te halen, iets wat we normaal gesproken nooit doen.' Vorig jaar, toen het droog was, waren de verschillen groter. 'De schimmel doet dan echt wel wat, zeker ook in de vochtvoorziening.'


Samenwerken met plant

Belangrijk is dat er geen kunstmest aan mag worden toegevoegd, waarschuwt Sinnema. 'De schimmel moet de symbiose, de samenwerking met die plant aangaan. Hij heeft de suikers nodig. Bij kunstmest in de buurt voelt de plant geen noodzaak om suikers te geven, de kunstmest levert nutriënten. Dan ben je de schimmel kwijt voor de rest van het teeltseizoen. Daar is de coating te duur voor.'

De coating kost 40 euro voor een zak mais. Met 80.000 zaden per hectare is het 65 euro. 'Vergelijkbaar met de prijs van kunstmest', stelt Sinnema. Hij zaait de mais liever niet te dicht, geen twee zakken per hectare. 'Bij veel zaden ontbreekt de ruimte en wil de plant groeien om te concurreren voor de zon. Minder zaden leidt vaak tot grotere kolven.'


'Handhaven is uitdaging'

Het handhaven van mycorrhiza kan, maar de schimmel heeft wel de assimilatie van de fotosynthese nodig tussen het oogsten van de mais en het zaaien van de groenbemester. 'Met elkaar hebben we een teeltsysteem waarbij de schimmels en bacteriën er sneller worden uitgefilterd dan ze worden geimplementeerd. Bij diep ploegen, dieper dan 20 centimeter, ben je de schimmel kwijt', geeft Movo Zaden-teeltadviseur Bas Sinnema aan. 'Met ecoploegen heb je nog kans dat de schimmel het overleeft. Je kunt niet een week wachten voordat je een vanggewas zaait. Een alternatief is de combinatie met no-till, waarbij de mais in de zode wordt gezaaid.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer