Zoektocht naar vergeten groenten voor meer diversiteit op het bord

De stichtingen Zaadgoed, De Zaderij en Caring Farmers richten zich met een landelijke oproep op telers, tuinders en moestuiniers. De organisaties zoeken eigen, nieuwe of oude zaadrassen.

Zoektocht+naar+vergeten+groenten+voor+meer+diversiteit+op+het+bord
© Twan Wiermans

Het idee is om in 2024 proefvelden in te zaaien met vergeten groenterassen. De organisaties hopen op die manier een 'Levende Zadenbank' op te richten omdat ze vinden dat de verscheidenheid aan groenten in de supermarkt en op ons bord de afgelopen decennia is afgenomen. In dit geval zijn ze voornamelijk op zoek naar zaadvaste zaden.

Een belangrijk voordeel van zaadvaste zaden is dat bepaalde eigenschappen in het ras vastliggen, waardoor ziekten zich minder snel verspreiden dan bij hybride zaden. De organisaties zeggen dat, omdat hybride zaden niet interessant genoeg zijn om het volgende jaar weer in te zaaien, telers afhankelijk blijven van zaadleveranciers. Dat willen zij doorbreken.

In Nederland is het aantal zaadvaste zaden en groenten zeer laag. Zaderij zegt dat er geen exacte cijfers beschikbaar zijn, maar geschat wordt dat zaadvaste zaden minder dan 1 procent tot maximaal 5 procent van het aanbod omvatten. Door een uitbreiding te maken van zaadvaste zaden hopen de organisaties op meer groenterassen, zodat de teler zelfvoorzienend kan worden en er meer variatie in groenten wordt verkocht.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer