Nieuwe database voor biologisch plantaardig teeltmateriaal

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) meldt dat de Biodatabase per 1 december 2023 wordt vervangen door OrganicXseeds. Doel is om te voldoen aan de eisen die de nieuwe biologische verordening stelt aan de database voor biologisch plantaardig teeltmateriaal voor boeren en tuinders.

Nieuwe+database+voor+biologisch+plantaardig+teeltmateriaal
© Marcel Berendsen

Met de overstap hoopt het ministerie ook het beschikbare aanbod van biologisch plantaardig teeltmateriaal, zoals zaaizaad en vegetatief vermeerderd teeltmateriaal, uit andere Europese landen beter te ontsluiten.

De coördinatie van de overstap doet LNV in samenwerking met Skal, Naktuinbouw en Bionext. Nederland is het elfde land in de Europese Unie dat gebruik gaat maken van OrganicXseeds. Het Research Institute of Organic Agriculture in Duitsland beheert de database.

Net zoals in de Biodatabase worden bij OrganicXseeds per (sub)gewas de beschikbare rassen getoond en bij welke leveranciers het materiaal kan worden verkregen. Daarnaast zijn er tabellen beschikbaar die aangeven in welke categorie een gewas of subgewas in ingedeeld.


Categorie 3

Nieuw is de verplichting dat het gebruik van nationaal toegelaten niet-biologisch plantaardig teeltmateriaal uit categorie 3 in OrganicXseeds moet worden geregistreerd.

Bij onvoldoende beschikbaarheid kunnen boeren en tuinders terecht bij Skal en Biocontrole voor een ontheffingsaanvraag. Aanbieden van teeltmateriaal kan vanaf 26 oktober.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer