Bietencampagne loopt behoorlijke achterstand op

De fabrieken van Cosun Beet Company hebben in de eerste twee weken van de campagne behoorlijk minder suikerbieten verwerkt dan gepland. De geschatte vertraging in de afname van de bieten is drie tot vijf dagen.

Bietencampagne+loopt+behoorlijke+achterstand+op
© dirk hol

Cosun meldde eerder al dat de start van de campagne niet helemaal volgens planning verloopt. Bij de verwerkingslocatie in Vierverlaten waren er met name problemen met de verdampingsinstallaties, waardoor de verwerkingscapaciteit 15 procent lager was. De mate van vertraging van de afname van suikerbieten is afhankelijk van het gebied.

De agrarische dienst van Cosun adviseert bietentelers in de premieperiode te overleggen over het moment van afleveren. Voor leveringen die zijn gepland na de premieperiode, kunnen de herberekende gereedligdata worden geraadpleegd in het ledenportaal van de coöperatie.

Over de opbrengstverwachtingen meldt Cosun dat het suikergehalte in de tweede campagneweek licht is gestegen tot 15,2 procent. Door het lagere suikergehalte in vergelijking met de gemiddelden van voorgaande jaren is opbrengstprognose naar beneden bijgesteld op 13,9 ton suiker per hectare.


Veel zaaizaad al besteld

Cosun heeft vorige week de vroegbestelling van bietenzaad voor teeltseizoen 2024 afgerond. Daaruit blijkt dat 75 procent van het zaaizaad al is besteld, dat is 20 procent meer dan vorig jaar. Volgens Cosun is de grote belangstelling voor de vroegbestelkorting te verklaren doordat in december nauwelijks nieuwe rassen worden verwacht voor opname in de rassenlijst.

De verdeling over de resistentiecategorieën bij de bestelde bietenrassen wijkt volgens de agrarische dienst van Cosun weinig af van voorgaande jaren. Het aandeel bietencysteaaltjesresistent is 47 procent, rhizoctoniaresistent 35 procent, drievoudig resistent 9 procent en standaard rhizomanie 8 procent. De top 3 rassen zijn Annemartha KWS, Tessilia KWS en Leontina KWS.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer