Energieproductie en -opslag bieden tal van mogelijkheden

Nederland staat voor verschillende energieopgaven. Voorbeeld is het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. De agrarische sector kan een significante bijdrage leveren aan het bereiken van deze doelstellingen. Energieproductie en -opslag bieden tal van mogelijkheden.

Energieproductie+en+%2Dopslag+bieden+tal+van+mogelijkheden
© Jan Anninga

Zonnepanelen en duurzame energieproductie worden vaak in één adem genoemd. Vaak wordt ervoor gekozen om daken vol te leggen. GroenLeven benadrukt de potentie van multifunctioneel ruimtegebruik met zonne-energie, ofwel zonneparken. Een voorbeeld is toepassing van Single Axis Trackers. Dit zijn bewegende zonnepanelen met ruimte ertussen, waardoor landbouwactiviteiten kunnen blijven plaatsvinden.

Zo'n zonnepark met trackers kent een minimale rijafstand van 4,5 meter. De grond blijft daardoor voor 50 tot 70 procent bewerkbaar met trekkers en kleinschalige landbouwmachines, meldt GroenLeven. Voordeel is de jaarlijks vaste inkomstenbron. Ook een waterbergende opstelling biedt kansen, vooral als er geen agrarische activiteiten meer plaatsvinden op de grond. Met een waterbergend zonnepark wordt ook een bijdrage geleverd tegen de droogteproblematiek.


Opslag van energie

De duurzaam geproduceerde energie wordt vaak gebruikt om aan (een deel van) de benodigde stroombehoefte te voldoen. Maar omdat de zon niet altijd schijnt en de wind niet altijd waait, kan het volgens Zonnepanelen op het dak interessant zijn voor agrarisch ondernemers om zich te verdiepen in energieopslag. Inkoop van dure stroom is dan niet meer nodig.


Volgens Zonnepanelen op het dak is energieopslag ook interessant met het oog op de netcongestie. Door een overvol stroomnet krijgen ondernemers steeds vaker een negatieve transportindicatie. Ook fungeert het elektriciteitsnet bij een groot aanbod als opslag van de door de boeren geproduceerde stroom. Dat kost de ondernemers geld. Met een eigen opslagsysteem kunnen zij zelf beheerder blijven van hun stroom en deze op het gewenste moment inzetten.


Kloof tussen boer en burger

Een andere optie voor agrarisch ondernemers met eigen windturbines of zonnepanelen is om te kijken naar de mogelijkheden van een lokale e-hub. In zo'n hub zoeken partijen als het bedrijfsleven, de overheid, energiecoöperaties en grondeigenaren naar oplossingen voor het lokaal verbinden van vraag en aanbod van groene energie. Volgens coöperatie Windunie is dit een mooie manier om de kloof tussen boer en burger te verkleinen.


Ter illustratie noemt Windunie de bouw van een sportcomplex in het Noord-Hollandse Wieringerwerf. Dat complex heeft stroom nodig, maar kan door de hoge energieprijzen de stroomrekening niet rond rekenen. Als oplossing is gekeken of het mogelijk is om stroom van een windturbine op een nabijgelegen akkerbouwbedrijf te leveren aan het sportcomplex, tegen een vaste prijs. Windunie meldt dat dit een bedrijfsmatig voorbeeld is, maar in theorie ook kan worden toegepast om woningen van omwonenden te voorzien van energie.


Webinar

Voor agrarisch ondernemers zijn daarmee tal van mogelijkheden om energieproductie en -opslag toe te passen op hun bedrijf. In het webinar 'Energieproductie en -opslag, wat levert het op?' van maandag 6 november wordt dieper ingegaan op de mogelijkheden. Ook wordt gekeken naar het verdienmodel voor de ondernemer en de wet- en regelgeving die hierbij komt kijken.


Het webinar begint om 20 uur en wordt georganiseerd door Nieuwe Oogst, in samenwerking met GroenLeven, Zonnepanelen op het dak, Windunie en Full Power Support. Aanmelden kan hier.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer