Nieuwe waterstofleiding van Flevoland naar Overijssel

Demissionair minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie heeft een nieuwe waterstofverbinding in de planning van zijn ministerie opgenomen. De leiding zou er voor 2050 moeten komen en verbindt de energiecentrale bij Lelystad met het waterstofnetwerk bij Ommen.

Nieuwe+waterstofleiding+van+Flevoland+naar+Overijssel
© Greenport Aalsmeer

Een van de mogelijke tracés loopt ten zuiden van het Flevolandse Swifterbant via de noordkant van Dronten en langs de N50 bij Kampen-Zuid via Zwolle verder Overijssel in. Hoe de leiding precies gaat lopen is nog niet bekend.

Het Flevolandse provinciebestuur heeft eind vorig jaar nog aangedrongen bij Jetten op aansluiting van de provincie op het landelijke waterstofnetwerk. Dit netwerk moet grote industriegebieden met elkaar verbinden zodat duurzame energie beschikbaar komt voor grote verbruikers.


Energiedrager

Waterstof als energiedrager wordt gewonnen uit duurzaam opgewekte elektriciteit. Hoewel Flevoland geen grootschalige industrie kent, is ze met haar wind- en zonneparken wel een producent van groene elektriciteit. Verder heeft de provincie inmiddels opslagfaciliteiten voor elektriciteit.

Volgens voormalig gedeputeerde Jop Fackeldey (PvdA) is Flevoland daarom een onmisbare schakel in de energietransitie. Ook is de energiecentrale bij Lelystad deels omgebouwd voor elektriciteitsproductie op basis van waterstof.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer