Voormalig Landbouwstaatssecretaris Co Verdaas wordt Deltacommissaris

Co Verdaas is benoemd tot regeringscommissaris voor het Nationaal Deltaprogramma. De PvdA-policitus was eerder onder meer staatssecretaris voor landbouw in het kabinet-Rutte II, dijkgraaf en gedeputeerde in Gelderland.

Voormalig+Landbouwstaatssecretaris+Co+Verdaas+wordt+Deltacommissaris
© Waterschap Rivierenland

De 57-jarige Verdaas was in 2012 iets meer dan een maand staatssecretaris van Economische Zaken en in die hoedanigheid belast met landbouw. Hij moest opstappen naar aanleiding van een declaratie-affaire uit zijn tijd als gedeputeerde in provincie Gelderland.

Sinds 2019 was Verdaas dijkgraaf van Waterschap Rivierenland. Daarnaast is hij hoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU Delft. In die hoedanigheid heeft hij volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) 'ruime ervaring met de wateropgaven in Nederland en een breed netwerk in het ruimtelijke domein'.

Als onafhankelijk regeringscommissaris bewaakt Verdaas de voortgang van het Nationaal Deltaprogramma waarin overheden en kennisinstellingen met maatschappelijke organisaties en bedrijven samenwerken om Nederland op de lange termijn te beschermen tegen overstromingen en weersextremen en te zorgen voor voldoende zoetwater.

De deltacommissaris rapporteert ieder jaar op Prinsjesdag over de uitvoering van het Deltaprogramma en adviseert het kabinet gevraagd en ongevraagd over vraagstukken op het gebied van klimaatadaptatie.


Bevlogen

Minister Mark Harbers van I&W: 'Co Verdaas is een bevlogen bestuurder en wetenschapper. Hij heeft veel ervaring met de grote opgaven die het veranderende klimaat veroorzaken. Dan heb ik het bijvoorbeeld over extreem weer en een stijgende zeespiegel. Ik verwacht dat de heer Verdaas zijn ervaringen als dijkgraaf en gedeputeerde goed kan inzetten. Hij kan als geen ander de ruimtelijke uitdagingen op het gebied van water verbinden aan de andere grote opgaven die een beslag leggen op onze ruimte.'

Verdaas: 'Ik vind het zeer eervol dat ik als deltacommissaris een bijdrage mag leveren aan een klimaatbestendige toekomst van onze delta. Water heeft Nederland gevormd en zal dat blijven doen. We hebben een traditie van beschermen tegen het water en een ambitie te leven met het water. Binnen het Deltaprogramma zet ik me graag in om daar een goede verbinding tussen te leggen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer