NAK meldt vertraagde start nacontrole pootgoed

Vanwege de latere start van de oogst van pootgoed en het bijzondere groeiseizoen komt de nacontrole door de NAK later op gang. Dat meldt de keuringsdienst op zijn website. Daarnaast worden er meer spoedaanvragen gedaan en is het vinden van het naveleind lastiger, doordat de knollen anders zijn gegroeid.

NAK+meldt+vertraagde+start+nacontrole+pootgoed
© NAK

Alle factoren bij elkaar vragen om extra capaciteit in de nacontrole van pootaardappelen. Daardoor zijn doorlooptijden langer, stelt NAK. Zelfs ervaren medewerkers kunnen soms 25 procent minder productie draaien.

Door de vele aangevraagde spoedonderzoeken en door het hoge verlagingspercentage, nu 35 procent, worden er ook meer heronderzoeken en vergrote virusmonsters aangevraagd. Deze verzoeken nemen volgens NAK een groot gedeelte van de beschikbare verwerkingscapaciteit in beslag.


Capaciteitsverhoging nauwelijks mogelijk

Het verhogen van de capaciteit bij de keuringsdienst tijdens het seizoen is nauwelijks mogelijk. NAK schrijft dat het sinds twee weken op 100 procent capaciteit werkt en alle deelstappen in het proces nauw op elkaar aansluiten. Opschaling in een van de processtappen betekent een storing in een volgende processtap. 'De productie is daarom slechts te verhogen door meer uren te maken en we hebben daarom vrij snel besloten deze maatregel zo mogelijk in te zetten.'


NAK, die jaarlijks ongeveer 25.000 monsters verwerkt, waarschuwt voor langere doorlooptijden. De keuringsdienst in het Flevolandse Emmeloord vraagt alleen monsters versneld of met spoed aan te vragen als de uitslag echt op korte termijn nodig is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer