NAK+kan+toch+nacontrole+in+pootgoed+uitvoeren
Nieuws
© NAK

NAK kan toch nacontrole in pootgoed uitvoeren

Keuringsdienst NAK kan alsnog over voldoende laboratoriummateriaal beschikken om toch de verplichte nacontrole op pootgoed van oogst 2020 door te laten gaan.

Donderdag werd duidelijk dat de NAK de beschikking krijgt over ontbrekende laboratoriumbenodigdheden voor het uitvoeren van voldoende PCR-onderzoeken. Dit materiaal is niet afkomstig van de gebruikelijke fabrikant en is eerst getest en gevalideerd op bruikbaarheid.

Op basis van de uitslag van deze test hebben de vaste commissie en het bestuur van de NAK alsnog besloten om de verplichte nacontrole 2020 op virussen in pootgoed doorgang te laten vinden op het gebruikelijke kwaliteitsniveau. Het laboratorium van de NAK is vanaf 3 augustus vervroegd beschikbaar voor de verwerking van nacontrolemonsters.


Benodigde materialen

Vorige week nog communiceerde de NAK dat in 2020 geen reguliere nacontrole kon plaatsvinden. Het besluit hiertoe was genomen omdat op dat moment geen vooruitzicht was dat de benodigde materialen voor het PCR-onderzoek beschikbaar zouden komen. Dit had alles te maken met de vele testen die in laboratoria worden uitgevoerd vanwege de coronapandemie. De NAK wilde op tijd duidelijkheid geven vanwege de virussituatie en de start van de loofdodingsperiode.


In een reactie vertelde NAK-directeur Eric Casteleijn eerder al aan Nieuwe Oogst dat de keuringsdienst veel bronnen benaderde om materiaal te verzamelen voor het PCR-onderzoek. Dit uiteindelijk dus met het gewenste resultaat.


Coronarichtlijnen in het lab

Vanwege de coronarichtlijnen in het laboratorium heeft de NAK overigens wel te maken met een beperkte capaciteit van de verwerking van de monsters bij de nacontrole. Daarom is besloten om in de eerste ronde alleen monsters van tweehonderd knollen te verwerken. Verder geldt voor het virusonderzoek 2020 dat de klassen E, A en B van de minst gevoelige rassen in de nacontrolegroep 3 zijn vrijgesteld van bemonstering.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  10° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / 0°
  0 %
 • Woensdag
  13° / 0°
  5 %
Meer weer