Corona zet streep door nacontrole pootgoed

Vanwege corona heeft keuringsdienst NAK dit jaar beperkte mogelijkheden om PCR-onderzoek uit te voeren op pootgoed. Daarom is besloten tot integrale ontheffing voor nacontrole op virussen.

Corona+zet+streep+door+nacontrole+pootgoed
© NAK

Als gevolg van de coronacrisis is schaarste ontstaan aan specifieke laboratoriummaterialen voor PCR-onderzoek, schrijft NAK in een toelichting aan de pootgoedtelers. Hierdoor zal de omvang van de verplichte nacontrole voor virusonderzoek moeten worden beperkt.

Het bestuur en de vaste commissie van de keuringsdienst willen, vanwege de ongunstige situatie in het veld, een beslissing over de nacontrole niet uitstellen. Op basis van de beperkte capaciteit voor PCR-onderzoek is daarom besloten tot integrale ontheffing van de nacontrole voor alle nacontrolegroepen en alle klassen.


Uitslag veldkeuring bepalend

Het betekent voor pootgoedtelers dat voor virus de uitslag van de veldkeuring bepalend is voor de klasse van een partij pootgoed. De beperkte beschikbare capaciteit volstaat volgens NAK wel om de noodzakelijk laboratoriumonderzoeken op Q-organismen als M.chitwoodi en M.fallax en de onderzoeken vanwege derde landeneisen op PMTV (potato mop top virus) uit te voeren.

Het bruin- en ringrot onderzoek, dat niet met PCR wordt uitgevoerd, kan normaal doorgang vinden. De handel en export van pootgoed worden deze aangekondigde ontheffing van de nacontrole niet belemmerd, benadrukt NAK.


Vrijwillig virusonderzoek

Naast de noodzakelijke onderzoeken is nog zeer beperkte capaciteit beschikbaar die NAK kan inzetten om een deel van het vrijwillige virusonderzoek uit te voeren. De hoeveelheid onderzoek zou gedurende het seizoen nog kunnen toenemen als de NAK aan meer materiaal kan komen. Het aanbod van vrijwillig onderzoek zal nog nader worden uitgewerkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  10° / -1°
  10 %
Meer weer