Kwaliteit baktarwe goed ondanks nat 2023

Het natte voorjaar, storm Poly en de vele regen in juli zorgen voor de nodige uitdagingen in de kwaliteit van Nederlandse tarwe. Maar de kwaliteit van baktarwe lijkt ondanks het wisselvallige weer relatief goed te zijn, meldt Wageningen University & Research (WUR).

Kwaliteit+baktarwe+goed+ondanks+nat+2023
© Twan Wiermans

Volgens WUR-onderzoeker en projectleider van de publiek-private samenwerking (PPS) Nederlandse Baktarwe Erik Reijnierse was het het afgelopen jaar vooral in het midden, noorden en oosten van Nederland behoorlijk nat. 'Dat betekende dat er veel schot optrad en de kwaliteit van tarwe achteruitging.

'Vroeg geoogste baktarwe uit vooral het zuidwesten van het land blijkt gelukkig van goede kwaliteit te zijn', vervolgt Reijnierse. 'Dat is goed voor het eerste onderzoeksjaar van de PPS. Daar kunnen we iets mee.' In de PPS Nederlandse Baktarwe werken twintig ketenpartijen samen om meer graan van eigen bodem in brood te krijgen. De komende vijf jaar voert WUR onderzoek uit om de belemmeringen rondom Nederlandse baktarwe weg te nemen.


Nedertarwe

Meelproducent Koopmans is een van de partners in de PPS. Dit bedrijf draait niet alleen mee in het onderzoek, maar heeft met Nedertarwe ook zijn eigen merk. Meer dan de helft van al het meel dat Koopmans aan de brood- en banketbranche levert, is afkomstig van Nederlands graan.


Volgens inkoopmanager Bauke Wierda heeft Koopmans dit jaar minder last van het slechte weer omdat 65 procent van het graan voor 20 juli is geoogst. 'Wij hebben voldoende goede kwaliteit tarwe geoogst in de droge periode om onze klanten dit seizoen van kwalitatief goed brood en banket te voorzien', licht hij toe.


Klimaatverandering

Door klimaatverandering komen natte periodes en droge maanden steeds vaker voor. Dat kan effect hebben op de tarwekwaliteit. Toch ziet Wierda het positief in. 'Het rassenonderzoek dat wordt uitgevoerd binnen de PPS, gaat een robuuster palet aan rassen opleveren voor de maalindustrie', is zijn verwachting.


Voor Agrifirm liggen de zaken iets anders. De coöperatie die ook een van de partners is in de PPS, heeft niet voor 20 juli geoogst. 'Doordat wij alles pas na de regen hebben geoogst, is er niet alleen veel schot, maar heeft de tarwe ook een lager hectolitergewicht dan gemiddeld', zegt afzetmanager Aart den Bakker. 'De tarwekorrel is een stuk kleiner dan normaal.'


Betrouwbare rassen

Vooral de tarwe uit het zuidoosten, het midden en het noorden van het land is van mindere kwaliteit. 'Dat geldt met name voor voertarwe. De kwaliteit van de baktarwe lijkt relatief gunstig uit te vallen', nuanceert Den Bakker. 'We hebben voor bepaalde baktarwerassen gekozen omdat die bekendstaan als betrouwbare rassen. Dat lijkt zich nu uit te betalen.'

Ondanks de slechte weersomstandigheden van 2023 en de uitdagingen daardoor ziet net als Wierda ook de Agrifirm-afzetmanager het positief in. 'Zo'n zomer als dit jaar maak je eens in de tien jaar mee. Met een mooi seizoen is alles weer anders en kan het gewoon weer goed uitpakken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer