Mogelijk meer keuze in op- en zijwaartse spuittechniek

Driftreducerende spuittechnieken uit de fruitteelt kunnen mogelijk toch, zonder nieuw onderzoek, worden toegelaten voor op- en zijwaartse bespuitingen in de boomkwekerij.

Mogelijk+meer+keuze+in+op%2D+en+zijwaartse+spuittechniek
© Haijo Dodde

Als deze driftreducerende spuittechnieken toegepast mogen worden, krijgen boomkwekers meer keuze om te investeren in een op- en zijwaartse spuittechniek. Op de lijst met driftreducerende spuittechnieken (DRT) staat tot nu toe alleen de mastspuit met gatdetectiesensoren. Die is louter beoordeeld voor toepassing in hoge laanbomen.

De Technische Commissie Techniekbeoordeling beoordeelt of technieken op de DRT-lijst mogen komen. In die commissie zitten deskundigen vanuit de overheid, zoals waterschappen en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het landbouwbedrijfsleven en de wetenschap.


In overleg

LTO-vakgroep Bomen, vaste planten en zomerbloemen heeft onlangs, in samenwerking met Tree Centre Opheusden, gesproken met de Technische Commissie Techniekbeoordeling over de werkwijze van beoordelen, zaken waar kwekers in de praktijk tegenaan lopen en mogelijkheden voor de toepassing van DRT-technieken uit andere sectoren. Het overleg gaf de nodige verheldering.

De commissie beoordeelt of onderzoek dat is uitgevoerd om een spuittechniek of spuitdop in te delen in driftreductieklassen, op de juiste wijze is uitgevoerd en aan de eisen van meetprotocollen voldoet. Bij de beoordeling wordt niet alleen gekeken naar de techniek, maar ook naar de uitvoering van de spuit. Die kan verschillen afhankelijk van de teelt en het gewas. Pas dan kan een techniek op de lijst komen en een bepaalde dop op de DRD-lijst.


Driftpercentages

De combinatie techniek-dop moet voldoen aan driftreductie-eisen, maar voorschriften op het etiket van een middel zijn leidend als deze strenger zijn. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) hanteert sectorspecifieke driftpercentages om de toelating van een middel te kunnen toetsen. Deze driftpercentages zijn berekend met de Drift Calculator van Wageningen University & Research.

Dit is een rekentool om de depositie van verwaaiende druppels, ofwel drift, op oppervlaktewater en niet-doelwit-gewasstroken naast een bespoten perceel te bepalen. De driftpercentages van de fruitteelt blijken hoger te zijn dan van spillen, opzetters en hoge laanbomen. Dit terwijl de fruitteelt over veel meer DRT-technieken beschikt. Dit laatste komt doordat machinefabrikanten aanvragen doen voor toepassing; de fruitteelt is groter en minder divers dan de (laan)boomteelt.

Op korte termijn volgt een nieuw overleg, meldt LTO-vakgroep Bomen, vaste planten en zomerbloemen. 'Samen met de Technische Commissie Techniekbeoordeling wordt geprobeerd om met het Ctgb en het ministerie fruitteelttechnieken beschikbaar te krijgen voor de boomkwekerij.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer