Bananenreus Chiquita zet in op sterkere rassen

De Amerikaanse bananenreus Chiquita komt samen met KeyGene, MusaRadix en Wageningen University & Research met een initiatief om bananen te ontwikkelen die beter bestand zijn tegen ziekten.

Bananenreus+Chiquita+zet+in+op+sterkere+rassen
© Eigen Foto

Het zogeheten 'Yelloway-initiatief' is in het leven geroepen om bananen te ontwikkelen die bestand zijn tegen zowel pathogene ziekten als milieubedreigingen, met een specifieke focus op Tropical Race (TR4) en Black Sigatoka. Het initiatief doorloopt verschillende stappen.

Op dit moment ondergaat de eerste lichting Yelloway-bananen veldproeven in de Filipijnen. 'Met meer dan 150 jaar ervaring in de groente- en fruitindustrie hebben we bij Chiquita direct de impact van klimaatverandering en dreigende milieuproblemen gezien', zegt duurzaamheidsdirecteur Peter Stedman van Chiquita. 'Met Yelloway denken we daadwerkelijk een verschil te kunnen maken in de wereld. Vooral als het gaat om voedselzekerheid en voeding wereldwijd.'


Langdurige oplossing

Volgens Stedman heeft Nederland een leidende rol op het gebied van agroscience en (non-gmo)-veredeling. 'Yelloway sluit aan op die ambitie. Het proces biedt een langdurige, duurzame oplossing voor de bananenexportindustrie, vergroot het aantal bananensoorten en vermindert de CO2-uitstoot.'


Yelloway hielp Chiquita en zijn onderzoekspartners bij het creëren van een stamboom van bananendiversiteit. Deze stamboom bestaat uit meer dan 160 verschillende bananensoorten en 150 succesvolle kruisingen, wat resulteerde in 32.000 zaden. In de kas groeien nu de eerste diploïde F1-bananen.


In de kas groeien de eerste diploïde F1-bananen.
In de kas groeien de eerste diploïde F1-bananen. © Eigen Foto

Er worden ook nieuwe soorten ontwikkeld, waaronder enkele bananen met weerstand tegen fusarium en tolerantie voor Black Sigatoka. Doel is om uiteindelijk drie nieuwe resistente variëteiten te produceren die hetzelfde uiterlijk, gevoel, smaak en houdbaarheid hebben als de Cavendish-banaan, die over de hele wereld in de supermarkt ligt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
  • Maandag
    19° / 10°
    70 %
Meer weer