Wageningse expertise gebruikt voor resistentie bananen

Wageningen University & Research (WUR) en onderzoekbedrijf KeyGene sluiten zich aan bij het internationale onderzoeksprogramma Accelerated Breeding of Better Bananas (ABBB).

Wageningse+expertise+gebruikt+voor+resistentie+bananen
© Haijo Dodde

Via dit onderzoeksprogramma wordt de Wageningse expertise gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe bananenrassen die geschikt zijn voor de teelt in Oost-Afrika en die resistent zijn tegen de gevreesde Panamaziekte. Resistente rassen zijn van levensbelang voor Afrikaanse boeren en gemeenschappen, omdat bananen in die regio een belangrijke voedingsbron zijn.

Momenteel wordt de banaan bedreigd door de onlangs geïdentificeerde fusariumsoort Tropical Race 4. Deze schimmel veroorzaakt de Panamaziekte en is dodelijk voor vele banaangenotypen, waaronder de veelgebruikte Cavendish-banaan. De ziekte verspreidt zich wereldwijd met een zorgwekkende snelheid.


Financiële steun

Het ontwikkelen van betere rassen is duur, tijdrovend en vereist een flinke hoeveelheid land. Om deze reden is het internationale onderzoeksprogramma ABBB gelanceerd. Dit gebeurt met financiële steun van de Bill & Melinda Gates Foundation en op initiatief van het International Institute of Tropical Agriculture (IITA).


ABBB richt zich op het verbeteren van de productie en het productievermogen van de banaan op de Oost Afrikaanse hoogvlakten. Dit gebeurt door middel van veredelingsprogramma's voor de ontwikkeling van nieuwe bananenrassen en het verbeteren van plaatselijke teeltsystemen en gewasbescherming.


Onderzoek naar bananen

WUR en KeyGene nemen vanaf nu deel aan het ABBB-programma en dragen daarmee technologie, kennis, expertise en onderzoeksfaciliteiten bij aan het programma. WUR en KeyGene werken al vijf jaar samen op het gebied van onderzoek naar bananen, elk met hun eigen expertise en technologie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer