Neder Banaan onderzoekt wereldwijde schimmels bananenteelt

Schimmelziekten vormen een groot gevaar voor de wereldwijde bananenteelt. Neder Banaan doet hier samen met Wageningen University & Research onderzoek naar in een kas in het Gelderse Ede.

'Het onderzoek is belangrijk, omdat er wereldwijd schimmels actief zijn die via de bodem in de plant komen', licht Pieter Vink van de Neder Groep dit onderzoek toe. Het ras Cavendish is mondiaal goed voor de helft van de geteelde bananen en 95 procent van de export. Aan de ontwikkeling van nieuwe rassen en teeltinnovatie werd nauwelijks iets gedaan.

In de kas van Neder Banaan staan honderd planten van vijf verschillende rassen. Het telen op substraat vormt daar de grootste uitdaging. 'Alles wat we hier leren, passen we ook toe in het buitenland. Telen in een kas is natuurlijk heel anders dan in de volle grond', weet hij. 'Die uitdagingen komen we hier tegen, maar het blijkt dat je met telen in potten in een kas in elk geval hoge opbrengsten kunt behalen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer