Hoe veilig is werken voor arbeidsmigranten in Nederland?

De Onderzoeksraad voor Veiligheid start vanaf vandaag met een onderzoek naar de veiligheid van arbeidsmigranten in Nederland. De focus van het onderzoek ligt op voorvallen op het werk.

Hoe+veilig+is+werken+voor+arbeidsmigranten+in+Nederland%3F
© Twan Wiermans

Het is de bedoeling een thematisch onderzoek in te stellen waarbij meerdere voorvallen met arbeidsmigranten worden onderzocht. Het onderzoek is daarnaast gericht op aspecten die zijn gekoppeld aan het werk van arbeidsmigranten, zoals de huisvesting en het vervoer van en naar het werk. De Onderzoeksraad voor Veiligheid opereert als zelfstandig bestuursorgaan, onafhankelijk van de overheid en andere partijen.

De aanleiding voor het opstarten van dit onderzoek is dat er zich met regelmaat voorvallen voordoen waarbij arbeidsmigranten betrokken zijn. Ondanks verschillende initiatieven om hen beter te beschermen, worden zij volgens de onderzoeksraad vaker dan andere werknemers geconfronteerd met onveilige situaties.


Minder zelfredzaam

Arbeidsmigranten in Nederland zijn veelal niet zelfredzaam, stelt de raad. Dit komt doordat ze de taal niet spreken, de Nederlandse regelgeving niet kennen en geen sociaal netwerk hebben. Dit maakt arbeidsmigranten voor hun veiligheid in grote mate afhankelijk van anderen, verklaart Onderzoeksraad-voorzitter Chris van Dam.

'Arbeidsmigranten in Nederland worden regelmatig blootgesteld aan risicovolle situaties op het werk. Daarbij gebeuren ook ongelukken. Wij gaan onderzoeken waar het schort aan de veiligheid van arbeidsmigranten en kijken op welke punten dit kan worden verbeterd', aldus Van Dam.

Arbeidsmigranten die onlangs op het werk een ongeval hebben gehad, of andere werknemers die informatie hebben over een ongeval waarbij een arbeidsmigrant betrokken was, kunnen dat melden bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer