Internationale werknemer krijgt bescherming via certificeringsstelsel

Het kabinet werkt aan een certificeringsstelsel voor uitzendbureaus. Het stelsel moet het wettelijk verbieden om aan terbeschikkingstelling van arbeid te doen zonder dat certificering is afgegeven. Ook wordt een verbod ingesteld op het in zee gaan met een partij die niet gecertificeerd is. Dat schrijft Glastuinbouw Nederland.

Internationale+werknemer+krijgt+bescherming+via+certificeringsstelsel
© Vidiphoto

De brancheorganisatie meldt dat de ontwikkeling van het certificeringsstelsel een goede stap is om vooral internationale werknemers beter te kunnen beschermen. 'In de huidige situatie – met ruim 15.000 uitzendbureaus – is het nodig om de malafide ondernemingen eruit te filteren. Met een certificering waarvoor in elk geval een waarborgsom gestort en de nodige documentatie ingediend moet worden, wordt een grote stap gezet om misstanden te voorkomen.'

In basis gaan de nieuwe regels gelden voor alle bedrijven die mensen ter beschikking stellen (uitleners) en mensen inhuren (inleners). 'Dit zijn niet alleen uitzendbureaus, maar ook bijvoorbeeld ICT-bedrijven die weleens een werknemer detacheren bij een klant. Er wordt gewerkt aan een uitzondering voor collegiale uitleen', zegt Steve Fok van LTO Nederland.


Fok participeert samen met Ilse Lensink van Glastuinbouw Nederland in het centraal overleg dat zich buigt over de uitwerking van de regels. Lensink zegt dat nog wordt gezocht naar een oplossing voor glastuinders om gemakkelijk na te gaan of het uitzendbureau waarmee ze werken, gecertificeerd is. 'Toch zullen ook zij er, vooral administratief, mee te maken krijgen.'

De ingangsdatum van de Wet verplichte certificering voor het ter beschikking stellen van arbeidskrachten staat nu op 1 januari 2026. Lensink zegt dat dit betekent dat in- en uitleners van arbeid voor die datum gecertificeerd moeten zijn. 'Handhaving vindt vervolgens plaats vanaf 2026', voegt ze toe.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer